I taman kad pomislimo da nas tehnologij više ne može iznenaditi i da smo vidjeli sve pojave se gedžeti koji nam mogu pomoći da efikasnije vodimo računa o zdravlju. Za 2017. godinu najavljena su četiri koja bi nekim ljudima zaista mogla biti od velike pomoći.

Nima – Detektor glutena

sprava

Više puta smo pisali kako se gluten nalazi i u namirnicama u kojima bi ga najmanje očekivali i to predstavlja problem svima koji su alrgični ili netolerantni na ovu supstancu. Upravo iz tog razloga neko je izmislio aparat koji će vam za svega jedan minut pokazati da li hrana koju planirate jesti sadrži gluten ili ne. Sve što treba da uradite jeste da stavite mali uzorak hrane u mjesto za to predviđeno i sačekate minut kada bi trebalo da dobijete rezultat. Aparat je trenutno dostupan samo u Americi, a širenje na internacionalno tržište se očekuje upravo naredne godine. Cijena mu je 279 dolara.

Vitametar – Otkriva nivo vitamina u krvi

sprava2

Ubrzani životni tempo najčešće utiče na način na koji se hranimo pa češće posežemo za nekim nezdravim namirnica jer nemamo vremena da kuhamo i kupujemo svježe namirnice. Uprvo zbog toga sve više ljudi i djece pati od nedostatka određenih nutrijenata, a Viametar je aparat koji otkriva nivo vitamina u krvi. Radi tako da na testni štapić kapnete kap krvi, a on će vam poslati rezultate putem odgovarajuće aplikacije. Prve nejave kažu da bi se na tržišu mogao naći narednog ljeta, a cijena će mu biti oko 100 dolara.

FOODsnifer – Otkriva da li je hrana pokvarena

sprava3

Ako niste osoba koja pretjerano vjeruje rokovima trajanja onda bi trebalo da nabavite ovu spravicu koja će vam otkriti da li je određena namirnica pokvarena ili nije. Radi tako da spravicu uperite u namirnicu i unesete o kojoj je namirnici riječ (meso, riba, perad), a sprava će vam putem aplikacije poslati rezultat u kome stoji da li je namirnica svježa, dobro termički obrađena ili nije za upotrebu. Kažu da će se na tržištu naći početkom godine, a cijena će joj biti 499 dolara.

The Tellespec – Mjeri nutritivne vrijednosti

sprava4

Ovo je sasvim neobičan skener koji analizira hranu na molekularnom nivou, a rezultati koje ćete dobiti putem aplikacije uključuju kalorije, ugljene hidrate i glikemijski indeks. Kao i prethodna spravica, na tržištu bi trebalo da se nađe početkom godine, a cijena koja se spominje je 499 dolara.

Podijeli ovo