Živimo u potrošačkom društvu, društvu koje nam stalno nameće da nešto moramo kupiti. Ako bismo na televiziji gledali samo reklame, non-stop bi imali osjećaj da nam nešto fali. A istina je da nam većina od onoga što kupimo tokom godine uopšte ne treba.

Do istog zaključka došla je žena po imenu Michelle McGagh koja je napisala i esej za Telegraph upravo na tu temu. Naime, ona je u jednom trenutku shvatila da troši hiljade i hiljade dolara na potpuno nepotrebne stvari (kafu, hranu u restoranima, odjeću) pa je donijela odluku da cijelu jednu godinu ne kupi ništa novo, a njen mali projekat je počeo na “Crni petak” 2015. godine. Krajem prošle godinesvoja iskustva je rezimirala i napisala tekst koji će vam možda otvoriti oči.

mišel2

Michelle je narvno shvatila da postoje neke stvari na koje mora potrošiti novac i koje se ne mogu preskočiti. Izračunala je da će joj za kredite, režije, osiguranje i dobrtovorne priloge biti potrebno oko dvije hiljade dolara, a za najosnovnija sredstva za higijenu oko 35.

U potpunosti je izbacila trošenje na luksuz pa čak i neka sitna zadovoljstva poput bioskopa, koncerata, odlazaka u kafiće, putovanja, dostave hrane, restorane, novu odjeću i obuću pa čak ni na slatkiše.

Njen muž je u početku smatrao da je ovaj eksperiment preekstreman, ali se ona nije obazirala i odlučno je krenula u novu godinu bez suvišnog trošenja novca. Ona je u svom eseju rekla da njen eksperiment nema veze sa životom u siromaštvu, jer siromašvo nije životni izbor. Njen eksperimnt je povezan sa ekstremnom štedljivošću i izborom da ne kupite nešto što ti realno nije potrebno.

Na kraju godine Michelle je na računu imala čak 23 hiljade dolara više nego kad je započela ovaj eksperiment, što je, priznaćete, prilična suma novca. Šta mislite, biste li mogli živjeti na ovaj način godinu dana?

Podijeli ovo