Samo jedan jedini nespretan pokret rukom, nogom, tijelom i očas posla na vašem omiljenom parčetu garderobe, na tepihu, stolnjaku, na jastučnici pojavi se grozna fleka. I to vas uvijek strašno iznervira. Nerviraju vas fleke koje su napravili drugi, a posebno one koje pravite sami. I čini vam se da će zauvijek ostati tu, da vas podsećaju na nesmotrenost vas i vaših ukućana. Na svu sreću, postoji puno trikova uz čiju pomoć se većina fleka mogu potpuno ukloniti i nestati kao da ih nije ni bilo. Čitajući ovaj tekst naučićete neke od njih.  

Mrlje od kafe

Stvar na koju prolijete kafu potrebno je odmah istraljiti sapunom i oprati u hladnoj vodi. Fleke od kafe obično nisu jake, pa će ovaj postupak biti sasvim dovoljan da mrlja zauvijek nestane.

Fleke od voska

Čim mrlje nastanu, materijal stavite u hladnu vodu, jer će se u njoj vosak odmah stvrdnuti. Te mrlje zatim polomite na manje komadiće i pažljivo ih oljuštite. Sitnije ostatke možete efikasno očistiti benzinom. Za drugi trik za otklanjanje voštanih mrlja potrebani su vam tanji papir i pegla. Umrljano mjesto prekrijte papirom i preko njega pređite peglom. Nakon toga operite uflekani materijal.

Mrlje od čađi

Fleke nastale od čađi nikako nemojte trljati, jer ćete tako samo napraviti još veću mrlju. Uflekani predmet je potrebno najprije dobro istresti, a potom na mrlje sipati kuhinjsku so i staviti predmet da se opere u veš mašini. Ako je fleka od čađi napravljena na tepihu, možete je ukloniti uz pomoć pjene za brijanje.

Mrlje od žvake

Materijal na koji je zalijepljena žvaka stavite u zamrzivač. Kada se žvaka potpuno stvrdne, vrlo jednostavno je možete ukloniti. Ukoliko i poslije toga ostanu tragovi žvake, možete ih skinuti benzinom.

Odstranjivanje fleka od rđe

Iscijedite jedan limun i u taj sok sipajte kašiku kuhinjske soli, dobro izmiješajte pa dobijenom smjesom prekrijte umrljane dijelove. Ostavite da odstoji desetak minuta, a zatim detaljno isperite hladnom vodom.

background-1923077_1280

Fleke od ulja

Umrljano mjesto dobro istrljajte sapunom ili deterdžentom za suđe i ostavite da djeluje desetak minuta. Nakon toga isperite vrućom vodom.

Mrlje od čaja

Uprljan dio tkanine umočite u malo limunovog soka, ostavite da kratko odstoji, pa zatim isperite mlakom vodom.

Uklanjanje fleka od krvi

Zaprljani materijal potopite u hladnu vodu i ostavite ga u njoj najmanje pola sata. Zatim dobro nasapunjajte i isperite.

Fleke od flomastera

Napravite smjesu od alkoholnog sirćeta i alkohola i njome dobro istrljajte uflekano mjesto.

Ukalanjanje fleka od crvenog vina

Iako su fleke od crvenog vina jako nezgodne i teške za uklanjanje, nije nemoguće riješiti ih se. Sa mjesta na koje je prosuto vino najpre pokupite višak vina, dobro upijajućim materijalom (sunđerom, ubrusom ili pamučnom salvetom). Na fleku zatim stavite malo veću količinu kuhinjske soli i ostavite da djeluje. Kada so upije vino iz tkanine, isčetkajte je ili je pokupite usisivačem. Međutim, i nakon toga se može desiti da fleka ostane. U tom slučaju zamrljana mjesta na tkanini premažite kiselom pavlakom pa isperite vodom. Neke domaćice za otklanjanje fleka od crvenog vina upotrebljavaju bijelo vino.

cup-of-coffee-455423_1280

Mrlje od Kakaa

Umrljano mjesto dobro istrljajte glicerinskim sapunom i isperite hladnom vodom.

Fleke od mastila

Na mrlju sipajte najprije limunov sok, a zatim i malo soli. Ostavite nekoliko minuta da djeluje, pa ručno operite tkaninu.

Odstranjivanje mrlja od ruža

Za uklanjanje ovih fleka biće sasvim dovoljno da uflekani dio tkanine umočite u alkohol i nježno ga istraljate dok fleka ne bude potpuno odstranjena.

Mrlje od jaja

Kada umrljate neku tkaninu žumancetom potrebno je prvo ostaviti da se mrlja dobro osuši. Potom sastružite osušeno žumance, a mrlju koja ostane uklonite benzinom. Fleke od bjelanaca su dosta jednostavnije za uklanjanje. Dovoljno je oprati ih toplom vodom.

Možemo zaključiti da su za otklanjanje većine fleka veoma delotvorni alkohol, sirće, benzin, sapun, kuhinjska so, limunov sok, topla i hladna voda. Postoje i razni drugi načini za uklanjanje mrlja, a još jedno jako efikasno sredstvo u borbi protiv fleka i prljavštine jeste i soda bikarbona.

Podijeli ovo