Stručnjaci kažu da kako dijete polako ide prema adolescentskom dobu u isto vrijeme ide i prema individualnosti. Kao rezultat možete dobiti konstantu borbu proti vas kao roditelja kako i okoline u kojoj raste, ali to je sasvim normalan prelazak iz djetinsjtva u odrasli život i nikako ne bi trebalo to sputavati. Znamo, ponekad je jako teško, ali potrudite se da istrajete.

Baš kao i u svemu drugom, vi kao roditelj morate usmjeravati svoje dijete tako što ćete mu dati slobodu, ali unutar vaših ograničenja, koja se moraju poštovati. Važno je da na vrijeme djetetu dajete neke manje odgovornosti, a sljedeći korak kao nagrada može biti dječiji sopstveni prostor, dizajniran prema nekim vašim parametrima. Naravno uz prostor dolaze i određene obaveze koje će dijete morati redovno obavljati i na taj način pokazati i dokazati koliko je spremno za neku vrtu nezavisnosti.

Ovo se sve ne odnosi na malu djecu koja još nisu u stanju da vode računa o svojoj sobi, ali već sa 5-6 godina trebalo bi da se možete osloniti na njih. Ono što djeca treba da poštuju jeste da svako jutro sami pospremaju krevet, da bar jednom sedmično detaljno čiste sobu, da slažu garderobu u ormare i naravno da odvajaju prljavi od čistog veša. Vi sami možete procijeniti kada je vaše dijete spremno za koju obavezu.

174417913_3295427763_b

Djeca sopstvenu sobu treba da dožive kao privilegiju, a ne nešto što se podrazumijeva i to im predstavite na taj način. Slobodno im zaprijetite da će ukoliko ne budu poštovali svoje obaveze spavati u dnevnom boravku ili sa mlađim bratom/sestrom. Ukoliko nemate sobu viška koju ćete prepustiti djetetu, onda mu obezbijedite jedan dio dnevnog boravka u kome će se nalaziti njegove stvari i gdje će vladati njegova pravila.

Na ovaj način se dijete uči odgovornosti, ali naučiće i da cijeni ono što mu je dato. Ako niste primjetili, današnja djeca olako shvataju sve ono što imaju i nekako smatraju da sve pada s neba i da sve mogu dobiti bez velikog rada i truda. Potrudite se da od najranijeg djetinjstva dijete učite pravim vrijednostima.

Ako ove godine imate u planu sređivanje dječije sobe mi imamo 20 sjajnih ideja za dekoraciju. Isto tako važno je da dijete učestvuje u uređenju svoje sobe jer će ono ipak tamo provoditi najviše vremena, važno je da se tamo nalaze predmeti i sitnice koje je ono samo odabralo prema svojim afinitetima.

Pogledajte fotogaleriju:

Podijeli ovo