Mi smo sigurni da kada bi se radilo neko istraživanje na temu novogodišnjih rezolucija, gubitak kilograma bilo u samom vrhu, ako ne i prvo na listi. Ne bi to bio nikakav problem da većina tih odluka već početkom februara padne u vodu.

Znate li zašto je to tako?

Jedan od najpoznatijih američkih ljekara koji se bavi isključivo gojaznošću, Charlie Seltzer rekao je da je objašnjenje sasvim jednostavno. On je izjavio da većina veoma brzo odustane zato što se naprasno odlučuju da promijene svoje žvotne navike i to samo zato što se promijenio broj koji označava tekuću godinu.

On kaže da je najsigurniji put do neuspjeha da radite nagle, drastične rezove, a dao je i sasvim jasan primjer. ako neko ko je dnevno pio sedam čaša gaziranog soka odluči kako od sutra uošte neće piti gazirani sok, šanse za uspjeh su mu minimalne. S druge strane ako odluči da će dije sedmice piti šest čaša, pa nakon toga pet i sve tako dok dođe do jedne ili nijedne taj put će piti dugotrajniji, ali jednostavniji i što je najvažnije uspješniji.

29400717423_6e707c330a_b

Strpljen – spašen

Najgora taktika ako želite izgubiti nakupljeni višak jeste da planirate neku dugoročniju dijetu i nikako ne isprobavate one rigorozne dijete koje obećavaju guitak velikog broja kilograma za kratko vrijeme. S tim se odmah pozdravite.

Možda ćete vi i izgubiti tri kilograma za pet dana jer ćete piti samo vodu i jesti supe, ali ti kilogrami će se vratiti brzinom munje i što je najgore povešće i drugare. Pokušajte dijetu prilagoditi svojim navikama, umjesto da ih mijenjate iz korijena. Nemojte se odricati stvari koje volite nego ih modifikujte. Ne primjer, nemojte reći da nikada nećete večerati jer će vam to odmah stvarati pritisak i bićete gladni svako veče. Umjesto toga za večeru birajte neke laganije namirnice koje su zdrave i koje će vas zasititi.

Znate na šta mislimo?

Podijeli ovo