Postoje ti neki ljudi čiju biografiju kad pročitate jedini osjećaj koji izazove jeste divljenje i možda u jednom uglu mozga čak i ljubomora. Među te ljude spada i mlada poslastičarka Tea Mamut iz Splita koja je za svojih 26 godina postigla više nego mi obični smrtnici za dva života.

Završila je jedan od najpoznatijih kulinarskih instituata na svijet, radila je u restoranima koji imaju Mišlenove zvjezdice, sarađivala sa najboljima od najboljih i pekla je kolače za neke od najvećih zvijezda današnjice, imala je svoj kulinarski šou na televiziji i bila članica žirija u takmičarskom šou 3, 2, 1 Peci.

Od Amerike, preko Hong Konga put je doveo u rodni Split gdje trenutno vrijeme provodi na gradilištu, čekajući otvaranje nove poslastičarnice koje bi trebalo da se desi početkom aprila, ove godine.

Tea je sa Kućicom podijelila crtice iz poslovnog života koje će vas, doslovno, ostaviti bez teksta.

zagreb, 20022014mala od kolaca -booksnimio drazen kokoric

Kada se javila ljubav prema izradi poslastica, da li ste oduvijek znali da ćete ići tim putem?

-Moram priznati, nisam oduvijek bila zainteresirana za slastičarstvo. Tek sa 16. godina sam se počela interesirati za kuhanje, općenito zahvaljujući Džejmi Oliveru. Njegova strast i ljubav prema hrani me naprosto oduševila. Kroz praksu sam kasnije ipak odlučila da je slastičarstvo više za mene.

Kako je izgledalo školovanje na jednom od najprestižnijih kulinarskih instituta na svijetu?

-Čarobno! Tu školu zovemo i kulinarski Harvard, studenti su obučeni u kuharske uniforme i one visoke papirnate kape. S obzirom da je institut prije bio samostan koji je otvoren 1946. godine, ambijent je zaista predivan. Prve dvije godine imala sam uglavnom strukovne predmete, osim nekih predmeta poput kulinarske matematike i učenja o namirnicama, a u međuvremenu odradila i praksu u kultnoj bečkoj slastičarnici Demel. Zadnje dvije godine su bile biznis i menadžment sa seminarom hrane i vina u Italiji.

isntitut

Čitajući vašu biografiju nekako je teško sve staviti u dvadeset i kusur godina, kako ste sve stigli i koje biste iskustvo izdvojili kao najdragcjenije?

-Mislim da je najveće iskustvo bilo sam odlazak na drugi kontinent, upoznavanje i prilagodba novim kulturama i običajima te prihvaćanje istih.

kristof

Radili ste sa nekim od najpoznatijih kulinara današnjice, koga biste izdvojili kao apsolutni uzor?

-Osim Dominique-a Ansela za kojeg sam radila punu godinu dana u kultnom Danielu, slastičar koji mi je baš uzor je Christophe Michalak.

Pravili ste kolače za neke poznate face, jesu li bili zahtjevni i jeste li imali tremu. Mislim da se među imenima spominje i Natali Portman koja je veganka?

-U Danielu, kojeg su krasile 3 Mišlenove zvjezdice, često su dolazile poznate ličnosti. Natali je bila više puta, ali taj put je bila fleksibilnija s hranom jer je bila trudna. Za nju sam posebno radila jedan desert i baš sam imala užasnu tremu.

Kakve vi kolače najviše volite jesti, a kakve praviti? Koliko je priprema kolača drugačija od vremena u kom su živjele naše bake?

-Mislim da će se većina slastičara složiti da kada cijeli dan provedeš okružen slatkim, i nije ti više do tog. Ako već biram slatko onda su to uvijek neke laganije varijante, nešto s vanilijom i ne previše kreme.

tea3

Čime se trenutno bavite i kakvi su vam planovi za budućnost?

-Trenutno sam na gradilištu i pratim radove i svom novom prostoru u Splitu. Otvorenje slastičarnice planiram početkom četvrtog mjeseca.

Podijeli ovo