Ako ste trudni, vjerovatno ćete od raznih mama slušati različite priče o ovom, zaisgurno jedinstvenom iskustvu. Neke to smatraju najljepšim osjećajem na svijetu, neke su jednostavno praktične pa svoju djecu doje jer znaju da je majčino mlijeko najbolja hrana za bebe, a postoje one koje u tome ne pronalaze nikakvo zadovoljstvo. U koju god grupu da spadate, odmah da vam kažemo, vaš izbor, vaša stvar i u redu je.

Ako odlučite da dojite, onda treba da budete spremni na raznorazna iznenađenja koja može donijeti dojenje. Mi ćemo pokušati sve da ih obuhvatimo, a ako smo zaboravili nešto što se vama desilo slobodno nas ispravite.

Počinje odmah

Ako se pitate koliko vremena nakon samog porođaja je potrebno da se uspostavi mlijeko i da beba počne sisati, odgovor je odmah. Laktacija počinje još u trudnoći, a neke žene ostanu prilično iznenađene činjenicom da beba može sisati gotovo pet minuta nakon rođenja.

Oduzima puno vremena

27502072513_0721556304_b

Kad biste sabrali sve vrijeme koje provodite u dojenju možda biste došli i do brojke od osam sati što je zaista nevjerovatno. Računajte samo, neke bebe sisaju i po sat vremena u jednom podoju, a sisaju na svaka dva sata, a to je onda i daleko više od osam. Pomirite se s činjenicom da ćete prvih dana imati privjesak na bradavicama.

I bezube bebe grizu

To što novorođenčad nema zube nikako ne znači da nisu u stanju da grizu. Bebe naime imaju prilično jake vilične kosti i mogu stisnuti toliko jako da vam suze krenu na oči. Zamislite samo zabavu kad dobiju zubiće.

Ne možete znati koliko mlijeka beba popije

To je ono što može dovesti do toga da postanete opsjednuti time i da stalno razmišljate da li je beba gladna, da li je dovoljno jela. Jedini savjet koji vam možemo dati jeste da pratite ponašanje bebe i da budete strpljivi dok dojite.

Dojke će vam se nevjerovatno promijeniti

I tu ne govorimo samo o veličini nego i o obliku. Kod nekih žena čak i bradavice nevjerovatno porastu i postanu puno tamnije nego što su bile. Ako ste sitnije građe obavezno nabavite dobar grudnjak za dojenje koji će vam dati dobru podršku da vas ne bi boljela leđa.

Bićete više goli nego obučeni i neće vas biti briga

I ovo je živa istina jer kad u jednom trenutku shvatite da u toku dana više dojite nego što ne dojite više nećete imati želje da se oblačite i zakopčavate. A to koliko ćete biti slobodni da dojite pred gotovo svima koji vam dođu u goste, to ćete tek morati doživjeti.

22809983779_a7c4002d8e_b

Mlijeko vremenom mijenja boju i konzistenciju

U samom početku dojenja mlijeko je gusto, a kasnije biva sve rjeđe i rjeđe, a može mijenjati i boju. Tako su neke majke potvrdile da su izmuzle mlijeko koje je bilo zelenkasto, ali im je ljekar rekao da je to sasvim normalno.

Za dojenje je potrebno puno opreme

Jednom kad uđete u štos to vam se neće činiti komplikovano, ali u početku može biti zaista zbunjujuće. Za dojenje vam je potreban poseban veš i garderoba koja se lako skida, potreban vam dobar i čvrst jastuk, pumpica za izmuzanje, krema za mazanje bradavica, ulošci za grudnjake da mlijeko ne curi na garderobu…

Dojenje nije dijeta

Možda ste više puta čuli od nekih majki kako su naglo izgubile višak kilograma upravo zbog dojenja, ali to ne mora biti slučaj i kod vas. Svaki organizam je različit i mi vam ne bi preporučili da se na to pretjerano oslanjate. Činjenca je da majke ne spavaju i slabije jedu kad dobiju bebu, ali to realno nema neke veze sa dojenjem.

Može biti potpuno drugačije od onoga što ste očekivali

I kao što smo na početku napomenuli dojenje ne mora biti divno iskustvo, možete ga doživjeti na potpuno drugačiji način nego što su vam pričali i to je sasvim u redu. Niko ne očekuje od vas da uživate u tome da ustajete svakih dva sata da biste dojili dok ste umorni, bradavice i dojke vas bole i niko vas ne može odmijeniti. Dojenje kao i samo roditeljstvo je potpuno individualni doživljaj i niko vas ne može pripremiti na to kakav će osjećaj u vama izazvati.

Podijeli ovo