Špajze ili ostave su obično napravljene tako da budu male taman toliko da u njih stane par redova polica. Rijetki su oni koji imaju baš velike ostave, posebno u stambenim zgradama. Ako imate špajz, onda će vam ovi savjeti sigurno dobro doći da iskoristite bukvalno svaki centimetar prostora.

Iskoristite unutrašnju stranu vrata

poklopci

Na unutrašnju stranu vrata možete napraviti dodatne pregrade na koje možete ređati pokopce ili možete slagati začine. U zavisnosti od toga za šta vam police trebaju.

Plastične posudice kao spas za kesice

kesice

Vanilin šećer, prašak za pecivo, puding, brojni začini dolaze u kesicama koje se obično pogube po ladicama i velikim policama. Taj problem ćete najlakše riješiti tako što ćete zalijepiti ili zašarafiti na zid plastične posudice u koje ćete slagati kesice.

Gajbice na točkovima

gajbice

Da vam prostor ispod police ne bi zjapio prazan nabavite gajbice ili kutije sa točkićima kojima ćete lako rukovati.

Vješalice za pribor

vješalice

Ako kojim slučajem nemate baš previše mjesta po ladicama za onaj veći pribor, na zid ili vrata špajze stavite vješalice i zakačite ga na njih.

Uložite u providne posude za odlaganje

podude

Možda će vam zvučati banalno, ali providne posude za odlaganje su sjajna stvar da se lakše snalazite i lakše pronalazite stvari. Logično.

Iskoristite uglove

uglovi

Uglovi u moru stvari obično ostanu neiskorišteni ili se pretvore u Bermudski trougao gdj se predmeti obično gube. Ako u ćoškove instalirate ove tacne koje se vrte to neće biti slučaj.

Podijelite police

podjela

U IKEA-i možete kupiti pregrade koji će vaše police podijeliti na dva dijela što je kao stvoreno za konzerve.

Kupite uske posude

uske

Kad kupujete posude za odlaganje gledajte da su funkcionalne. Izbjegavajte široke okrugle tegle i posude već birajte one uže kojih može više stati na policu.

Začini

zacini

Onaj prostor između kraja police i početka zida obično ostaje neiskorišten a u možete staviti neke manje police u koje ćete stavljati začine.

Sekcije

podjela

Uvijek je dobra stvar da kupite korpice koje ćete slagati na police, staviti etikete šta se u kojoj nalazi i tako rasporediti stvari (slatkiši, tjestenina, riža, brašno…)

Šupljikavi zid

suđe

U većini radionica možete vidjeti šupljikavi zid na koji se obično stavljaju kukice na koje se potpm slaže alat. Isti princip možete primjeniti i u vašoj špajzi samo što ćete umjesto alata slagati suđe.

Držač za cipele

cipele

Znate one držače za cipele što se stavljaju na vrata? E vi ih možete iskoristiti da ih stavite u špajz i da u njima držite sitnice poput začina, manjih teglica.

Podijeli ovo