Tužna je istina da kad smo djeca najviše na svijetu želimo da odrastemo, a kad odrastemo postanemo svjesni činjenice da bi svijet bio puno ljepše mjesto za stanovanje kad bi zadržali što više one dječije jednostavnosti i naivnosti i tokom svog odraslog života.

Dokaze za ovu tvrdnju možete primjetiti svakog dana samo posmatrajući svoje dijete. Obratite pažnju samo koliko se jedan dvogodišnjak može radovati kada vidi leptira, bubamaru, kad mu neko kaže da dune u svijeću, pa toj sreći nema kraja. Te sitnice kojima se radujemo kao djeca trebalo bi da budu i ono što odrasli život čini ljepšim. Možda vam zvuči kao fraza sa flaširane vode, ali zaista je tako, a to smo i mi skeptici davno shvatili.

A to da bi mi veliki trebalo da učimo od djece dokazuje i šestogodišnji Blejk koji se svojoj mami obratio sa sjanim prijedlogom, kako da pomogne svojim vršnjacima koji žive u teškim uslovima. Bunovna mama koju je probudio da bi joj saopštio ideju mislila da je to jedan od njegovih hirova, ali Blejk je bio odlučan u svojoj namjeri, a imao je i jasno razrađen plan.

U filmovima ste sigurno vidjeli kako djeca u Americi ljeti zarađuju tako što naprave štandove i prodaju limunadu, e pa Blejk je došao na ideju da napravi takav jedan štand, ali sa igraškama i da ih ne prodaje nego da ih dijeli besplatno.

Pa koliko je to sjajno?!

blejk7

Majka je, kada je shvatila koliko je ozbiljan, njegovu ideju naravno podržala i odlučila da ovaj humani čin svoga sina podijeli sa svijetom. I treba, zaslužio je.

Blejk je sam napravio natpis i odbrao igračke koje želi da pokloni, a na njegovo oduševljene ubrzo su došli i prve “mušterije”. Svog omiljenog robota poklonio je građevincu koji radi u blizini, a ovaj je obećao da će ga poslati svom unuku u Belize, a nakon toga sve je poprimilo još veće razmjere.

Iz cijelog komšiluka počeli su dolaziti ljudi sa svojom djecom, ne samo da uzmu, nego i da doniraju igračke za poklanjanje, a to je ono što je bit svega.

Učinite neko dobro djelo, ma samo sitnicu i podstaknite ljude da oni urade isto, jedno dobro djelo se uvijek vezuje za drugo. Razmišljajte srcem, baš kao Blejk

Podijeli ovo