Cvijeće je idalan poklon, ali u cvjećarama ćete rijetko dobitit savjet koji cvijet priliči kojoj prilici. Na vrijeme se informišite.

Evo nekoliko „cvjetnih pravila“.

5523890799_40b321f0d9_b

Ako vam se dopadaju orhideje, morate da znate da je ovo poklon za snažne žene. Orhideje su poput afrodizijaka i zrače šarmom. Ipak, mnogi se neće saglasiti. Kažu da orhideja oblikom podsjeća na ženski polni organ pa bi žena koja zna i za ovo tumačenje mogla da se uvrijedi ili da pogrešno shvati vašu poruku. Budite oprezni!

Za razliku od orhideja, margarete imaju sasvim drugačiju simboliku. One su odraz nježnosti i iskrene ljubavi. Neodoljivim cvijetom jasmina osobi kojoj poklanjate poručujete da vas je potpuno opčinila. Iako jednako zanimljiv, jorgovan je znak sumnje u partnerkinu vjernost.

6206553181_492485586d_b

Najčešće ćete posegnuti za ružama i sigurno nećete pogriješiti jer su one cvijeće za svaku priliku. Ali različite boje šalju i vrlo različite poruke. Crvena je ljubav, žuta ljubomora, bijela nevinost, čistoća i platonska ljubav bez erotike. Narančasti tonovi ukazuju na požudu. Ružičasti govore „hvala”. Pupoljci ruže simbolišu mladost, ljepotu i nevinost i govore osobi koja ih prima da je lijepa i mlada. Ružini listovi su simbol nade.

Buketom kala poručite ženi ili djevojci da je predivna, zumbul neka bude pitanje „voliš li me“.

Žuti tulipan šalje poruku da osoba ima „sunčano blistav i ugodan osmijeh”, jagorčevina simboliše vječnu ljubav, a lipa koju ćete, istina, teško naći – seksualni čin.

32239738091_27aecb1af5_b

S narcisom pažljivo. On označava samoljublje, ali može da bude i smibol novog početka. Ako ste ga već odabrali, onda vodite računa da ne bude žut. To je znak prezira.

Ljiljan je simbol beskrajne ljepote. Često se koristi na vjenčanjima, jer prema Bibliji, znači simboliše biranje voljene osobe.

Mimoza je znak sigurnosti i samopouzdanja, a suncokret simboliše snagu, ponos, divljenje i obožavanje.

29924910334_c2249924c1_b

Ciklama je u ovom buketu poznata kao cvijet koji označava iskrenost, a hortenzije srdačnost. Njih ćete pokloniti i kada tražite oproštaj.

Malo ljudi zna da karanfil, koji najčešće nosimo na groblje, ima simboliku i u odnosu muža i žene. On je zapravo čuvar ljubavi.  

Nemojte poklanjati begonije jer one znače crne misli, lavandu čije je drugo ime nepovjerenje i daliju koja znači nestalnost.

Jeste li odabrali svoje favorite?

I, ne zaboravite, neka bude od srca!

Podijeli ovo