Kad su u pitanju mali prostori ljudi obično idu na neke sigurne kombinacija, svijete boje, manje komade namještaja, i slično. e, pa stručnjaci kažu da treba eksperimentisati čak i kad su u pitanju manje prostorije, pa čak i izbjegavati bijelu boju.

Otkrivamo vam osam najvećih grešaka koje možete napraviti pri uređenju malih stanova.

Igrate na sigurno

17344442172_769e1de1c2_b

Ne biste vjerovali, ai puno je lakše biti dramatičan na manjem prostoru, tako da nipošto nemojte misliti da je u malim stanovima dozvoljena samo bijela boja zidova. Slobodno se igrajte šarenim tapetama i tamnom bojom, lai pod uslovom da to budu samo detalji (dimnjak, jedan zid).

Imate previše stvari

Ne biste vjerovali, ali veliki komadi namještaja mogu vizuelno povećati cijeli prostor sve dok ih pažljivo birate. Na primjer, ako imate visoke plafone, pažljivo odabran i smješten ormar koji ide sve do vrha može dodatno povećati prostoriju. S druge strane uvijek je bolje da imate jedan veći komad namještaja nego više manjih jer će u tom slučaju vaša kuća izgledati pretrpano.

16506524602_8a97226ce3_z

Ne koristite ispravnu strategiju

Kad su u pitanju manji prostori veoma je važno da prije nego to počnete sa kupovinom namještaja isplanirate gdje bi šta trebalo da dođe i kako bi vaša prostorija trebalo da izgleda. Nacrtajte sve ili neka vam neko napravi 3D prikaz. Tek nakon toga možete krenuti sa kupovinom namještaja.

16232853163_13195906e2_z

Ne obraćate pažnju na boju zidova i poda

Svjetlije nijanse zidova i podova automatski daju iluziju većeg prostora, ali to ne znači da se morate ograničiti na ijelu boju. Siva, zelena, plava, bež… sve dolazi u obzir.

9366001196_8d26886b1b_z

Previše se oslanjate na mali namještaj

Da bi vaš mali prostor izgledao moderno i sa stilom dovoljno je par većih komada namještaja i detalji tamnih boja. Kao što smo već napomenuli, ako je prostor mali ne znači da i namještaj mora biti mali.

9363217319_794719f7ac_z

Izbjegavate ukrase

Slobodno dodajte vašoj prostoriji malo sjaja, ne ustručavajte se da kupite bogati luster, stavite na zid veliko ogledalo sa divnim okvirom, postavite ogroman televizor na zid….

mali

Ne vidite dalje od bijele

Ovo napominjemo već treći put, toliko je važno. Bijela ne mora biti jedini izbor, stručnjaci kažu da siva boja na zidovima najefikasnije otvara prostor.

10322807913_29f51cea4e_z

Proporcije su najvažnije

Veoma je važno da ako imate mali stan, angažujete nekoga ko će vam odrediti tačne dimenzije namještaja koji bi trebalo da se nađe u stanu. Izbjegavajte ogromne regale i police koje idu od zida ili ugane garniture koje će blokirati prostor. Za male stanove, namještaj po mjeri je ono što je neophodno.

Podijeli ovo