Iako se po temperaturama ne bi tako reklo, iz dana u dan sve smo bliži proljeću, a to znači da je vrijeme da obavite prve pripreme kad su u pitanju radovi u bašti.

Ako ste već iskusan baštovan onda znate da se na sadnju prvih sadnica obično čeka dok ne prođu jutarnji mrazevi, ali to nikako ne znači da sezona nije počla. Lista poslova koje treba da obavite prije nego što stigne proljeće je prilično dugačka.

Zaštitite se od osa

Sad je najbolje vrijeme da postavite zamke za ose koje će uskoro tražiti nova mjesta za svoje osinjake. Da to mjesto ne bi bilo u blizini vaše kuće bilo bi dobro da nabavite zamke koje možete kupiti u poljoprivrednim apotekama. Ose mogu biti korisne što se tiče oprašivanja, ali znaju biti prilično agresivne pa bi bilo dobro da se zaštitite.

Zaštita voća

U voćnjaku bi trebalo da poprskate osjetljivije voćke poput bresaka, odnosno date im prihranu preko lista prije nego što se pojave prvi pupoljci. To je jako važno. Kad su u pitanju citrusi, trebalo bi da uklonite sve plodove i napravite mjesto za nove cvjetove. Nipošto nemojte rezati zamrznute dijelove drveća, citrusa, već sačekajte toplije dane pa onda procijenite da li ćete to napraviti, ili ne.

Priprema zemljišta

Ako je vrijeme dovoljno suho možete početi i sa pripremom zemljišta za prve usjeve. Okopajte baštu, ako je u pitanju veća površina onda ćete vjerovatno obaviti oranje. Nakon što zemlju okopate i usitnite, dodajte prihranu i tanak sloj komposta. Isto tako ako ste tokom zime sadili neke zimske biljke, počupajte sve ostatke iz zemlje i ostatke stavite u kompost.

Sadnice

Već sada možete posijati sjemena paradajza, paprike, luka i patlidžana u zatvorenom prostoru, da sadnice budu velike i spremne za presađivanje čim prestanu jutarnji mrazevi.

Cvijeće

Kad je u pitanju cvijeće, ruže orežite i stavite im zaštitu protiv insekata.

Podijeli ovo