Loša izolacija u domu može biti glavni uzrok gubitka energije i naravno lošeg grijanja i zato je jako važno da dobro promislite kakvu ćete stolariju kupiti. Izbor je veliki, a mi ćemo vam pomoći da donesete pravu odluku.

Stolariju dijelimo na vanjsku i unutrašnju, a svaka od njih treba zadovoljiti više funkcionalno-estetskih kriterijuma, kao što su zvučna izolacija, toplotna izolacija, ekonomičnost te estetsko uklapanje u elemente enterijera. Prozori moraju biti svjetlopropusni zimi, svjetlonepropusni ljeti, moraju biti pomični, ali sigurni od provale, lagani, ali dovoljno čvrsti.

Ekološki aspekt

U područje vanjske stolarije ubrajamo vrata i balkonske prozore, a najčešće se kao materijal koristi drvo, PVC, aluminijum ili kombinacija drvo-aluminijum. Drvena stolarija je ekološki najprihvatljivija. Nedostatak joj je kompleksno održavanje i visoka cijena. PVC stolarija s druge strane našla je široku upotrebu zbog povoljnije cijene u odnosu na drvo i aluminijum te praktično održavanje, ali ekološki je najmanje prihvatljiva. Aluminijumska vanjska stolarija je gotovo neizostavna na poslovnim objektima.

U stambenim objektima je idealna kombinacija aluminijuma na fasadi i drveta s unutrašnje strane, čime se ostvaruje puno ugodniji ambijent od primjene samog aluminijuma. Nedostatak takvih prozora je jako visoka cijena pa su rijedak izbor. Vanjska stolarija je osjetljiva zona što se tiče gubitka topline. Oko 50 posto ukupnih toplotnih gubitaka objekta događa se upravo na vanjskoj stolariji. Za kvalitetu toplotne izolacije važan je materijal od kojega je stolarija izrađena, sa svim svojim elementima, ali najkritičnije tačke su spojevi prozor-zid, krilo-okvir i uglovi krila te sam materijal. Upravo zbog tih osobina, poželjno je da je vanjska stolarija što jednostavnijeg oblika, tj. što veće površine stakla. Drvo kao materijal je najbolji toplotni izolator. PVC je lošijih karakteristika, a aluminijum je, kao materijal, najlošiji izolator. Prozorski profili, nezavisno o materijalu, moraju osigurati dobro brtvljenje, nizak koeficijent prolaska topline te prekid toplinskog mosta.

Staklo je takođe važan elemenat za postizanje toplotnih ušteda. Standardno je ostakljenje dvoslojnim izolacijskim staklom 4/16/4 sa različitim koeficijentima toplotne izolacije, a moguća je izvedba sa troslojnim staklom, što podiže izolacijska svojstva, ali i cijenu. Za poboljšanje toplotne izolacije se umjesto vazduha kao izolatora, prostor između stakala može ispuniti inertnim plinom argonom.

Ne zaboravite premaz

Vrlo je važan i low-e premaz na unutrašnjoj strani unutrašnjeg stakla. To je tanki premaz metalnih oksida koji propušta sunčane zrake u prostoriju, a zaustavlja talase toplotne energije iz prostorije. Potpuno je proziran. Iz svega navedenog vidljivo je da je izbor vanjske stolarije kojom bi se štedilo na energiji vrlo kompleksan, ali budite svjesni da ušteda energije nosi višu cijenu investicije u vanjsku stolariju, ali i dugoročnu uštedu!

Cijena varira kao i kvalitet

Aluminijumska stolarija skuplja je od PVC stolarije, zavisno o proizvođaču, od 25 do 40 odsto. Najskuplja je drvena stolarija, koja je od najjeftinije, PVC stolarije, skuplja i do pedeset odsto. Međutim, osim cijene važno je pripaziti i na izradu stolarije, kvalitetu okova i montaže. Osim toga, treba voditi računa i o kutijama za rolete, oko kojih se javljaju najveći gubici topline.

Montaža od velikog značaja

Nepravilna ugradnja također može povećati toplotne gubitke u objektu. Mnogi misle da je ključna stvar za kvalitetu izbor profila, stakla, boje… pa tako zapostave jednako važan elemenat – ugradnju stolarije. Pri ugradnji prozora važna je i precizna izrada i brtvljenje spojeva između prozorskih profila i zidova odnosno špalete. U slučaju krive ili loše izvedbe dolazi do povećanog prolaza topline i kao posljedica nastaje povećano slijeganje prašine. Postoji mogućnost razvoja plijesni zbog površinske kondenzacije. Mogućnost pogrešaka i tih pojava izrazitija je pak pri obnovi prozora. Važna je i zvučna izoliranost prozora, stoga se pri kupnji treba paziti i na tu značajku prozora. Kod energetski učinkovitih prozora prostore treba intenzivnije prozračivati, kako relativna vlažnost unutarnjega zraka ne bi prešla kritičnu granicu.

PVC – lako se održava, ali nije ekološka

PVC stolarija našla je široku primjenu zbog povoljnije cijene u odnosu na drvo i aluminijum te praktično održavanje i malu osjetljivost na vanjske uticaje. Izbor boja nije prevelik, a najjeftinija je bijela stolarija. Ekološki je najmanje prihvatljiva. Osjetljiva je na sunce i najlošije se drži u požaru jer pomaže njegovu brzom širenju i stvara strašan dim. Međutim, PVC je zahvalan materijal, neosjetljiv na vlagu, a prozore od PVC-a nije potrebno bojiti. Možete ih prati deterdžentom za suđe.

Aluminijum – Loša izolacija glavni nedostatak

Aluminijumska vanjska stolarija je gotovo neizostavna na poslovnim objektima. Aluminijum je vrlo otporan na vanjske utjecaje pa mu je vijek trajanja 30 do 50 godina. Ne traži održavanje, a izbor boja je velik. Taj je materijal vizualno hladan pa nije preporučljiv u stambenim objektima. Najlošiji je izolator pa je bolje nabaviti onaj s tzv. termičkim mostom koji dobro izolira, ali povisuje cijenu za 25%.

Drvo – najprihvatljivije, ali – preskupo

Drvena je stolarija ekološki najprihvatljivija. Taj prirodni materijal ima veliku sposobnost upijanja vlage, a time i mijenjanja dimenzije, što za prozor nije dobro. Vlaga drvo jako oštećuje pa kvalitetan drveni prozor mora biti jako dobro impregniran, što ga čini skupim.

S druge strane, impregnacija drvenih prozora ne može biti dugotrajna, što znači da drveni prozori traže često i zahtjevno održavanje. Osim toga, prilično su skupi.

Izvor: Večernji.hr

Podijeli ovo