Roditelji djece koji jako žele kućnog ljubimca, a nemaju vremena ili jednostavno ne žele da se obavažu da vode računa o psu ili mački često kao alternativu uzimaju ribice. Ribice se mogu podvesti pod kućne ljubimce, ne traže mnogo, ali ipak treba uzeti u obzir da se radi o kućnom ljubimcu kome je takođe neophodna određena njega.

Da vam se kojim slučajem ne bi desilo da nakon nekoliko sedmica pronađete ribicu kako pliva na leđima, onda obavezno ispoštujte svajete koje za vas imamo.

Pravilno napunite akvarijum

Vjerovali ili ne nije dovoljno samo da napunite akvarijum vodom i ubacite ribice. Potrebno je da na dno stavite pijesak, nakon toga filter pa tek onda vodu. Postoje i posebni suplementi koji se mogu staviti u vodu, a pomožu razvoju dobrih bakterija i stavranju dobrog okruženja za ribice. E, tek nakon toga u vodu možete ubaciti i ribice.

Aklimatizacija

Provjerite da li su vaše ribice navikute na vodu u koju ćete ih staviti i da li je temperatura odgovarajuća prije nego što ih stavite u vodu. Sve potrebne informacije ćete sigurno dobiti u pet šopu u kom ste ribice kupili i nemojte se oglušiti na njihove savjete.

Budite oprezni sa brojem ribica

“Gdje čeljad nije bijesna, kuća nije tijesna”, je izreka koja ne važi i kad su u pitanju ribice i zato nemojte pretrpavati akvarijum. Ribicama je potreban prostor da mogu nesmetano plivati. Ako si to možete priuštiti uvijek kupite veći akvarijum.

22237920554_61eee272b4_b

Hrana

Morate redovno hraniti ribice, ali je važno da ne pretjerujete sa hranom, jer je to jedan od glavnih uzroka zašto ribice ugibaju. Ako su vam djeca jako mala možda ne bi njima trebalo da prepustite taj dio posla, jer sigurno neće znati dozirati.

Čista kuća (akvarijum)

Veoma je važno da redovno čistite akvarijum, možda čak i jednom sedmično i to tako da prebacite ribice u posebnu posudu, dobro izribate i naspete čistu vodu.

Mirna atmosfera

Reklo bi se da su ribice miroljubive, ali kad ih ima puno može doći do svađe pa čak i tuče i zato na to treba da obratite pažnju, po potrebi ih razdvojite ako baš vidite da jedna ribica zlostavlja ostale.

Ako primjetite bilo kakvo čudno ponašanje, da ribica sporije pliva, da ne jede i uopšte se čudno ponaša odnesite je kod veterinara nemojte čekati da ugine pa da je zamijenite . I ribice se mogu liječiti ako brzo reagujete.

Podijeli ovo