Ne znamo za vas, ali mi svake godine u proljeće planiramo generalno čišćenje kuće jer to je sjajan način da se oslobodimo viška stvari i u novo godišnje doba krenemo rasterećeno. Proljeće je sjajno vrijeme za neke nove početke, a najbolje bi bilo da krenete od svog gnijezda.

Stručnjaci kažu da čišćenje kuće po savjetima feng shuia oslobađa pozitivnu energiju i oslobađa vas depresije kojua vas je vjerovatno držala tokom zime, jer ruku na srce mjesecima nismo vidjeli sunca.
Prema principima fenh suia naš dom je samo ogledalo onoga što se dešava u nama. I zato je važno da napravite proljetnu generalku, jer pored toga što će vam kuća izgedati svježije, bolje ćete se osjećati. Nije potrebno da pravite neke velike rezove i promjene, ovih devete savjeta biće sasvim dovoljno.

Sklonite višak stvari iz kuhinje

Gledajte da radne površine budu što čistije i da na njima ima što manje stvari. Neka se tu nađu samo one najosnovnije stvari koje svakodnevo koristite. Pobacajte ili poklonite sve ono što niste koristili duže od godinu dana. Baš kao i sa odjećom, ako niste toliko velika je vjerovatnoća da nećete uopšte.

Koristite prirodna sredstva za čišćenje sa mirisom narandže

Ovo nije baš feng shui, ali prirodna sredstva za čišćenje ne smrde na hemikalije, vještački i sigurno će vam manje smetati, posebno ako mirišu na narandžu. U obično bijelo sirće stavite korice narandže i ostavite da stoji neko vrijeme. Kasnije to sirće možete koristiti za brisanje radnih površina.

Stavite biljke u kupatilo

Mi nemamo običaj da pretjerano uređujemo kupatila to je poptuno pogrešno, koja mirisna svijeća i saksija sa biljčicom će stvoriti potpuno drugačiji ugođaj.

Presložite ormare

U proljeće je jako važno da presložite ormare, riješite se onoga što ne nosite, zimsku garderobu spakujete, a na vidljivo mjesto stavite sve one lijepe proljete stvari koje ćemo, iskreno se nadamo, uskoro svi nositi.

Neka vam spavaća soba postane oaza mira

Kad su u pitanju spavaće sobe, da viste dobili miran i topao ugođaj, treba da obratite pažnju na simetriju, bar tako kaže feng shui. Krevet bi trebalo da bude postavljen tako da vidite vrata i preporučuje se da imate jednake noćne ormariće i lampe sa obe strane kreveta. Isto tako, posteljina tople boje će pozitivno uticati na vaš seksualni život.

Koristite kokosovo ulje za poliranje namještaja

Ovo takođe nije striktno feng shui pravilo, ali kokosovo ulje miriše neuporedivo bolje od hemikalije koje inače koristimo u ove svrhe.

Nabavite biljke

Stručnjaci NASA-e kažu da bi na svakig deset kvadratnih metara životnog prostora trebalo imati jednu biljku, a feng shui kaže da je poželjno da ih stavljate pored vrata. Od tih biljaka jedna mora biti bambus.

Aromom žalfije neutrališite negativnu energiju

Ovo će vas možda podsjetiti na istjerivanje duhova, ali žalfija stvarno lijepo miriše, opušta i smiruje.

Provjetravajte prostorije

Pustite sunce i svjež vazduh u vašu kuću, širom otvorite vrata i prozore, napravite blagu promaju, svakog dana. Kažu da je otvaranje vrata još važnije od prozora jer time si otvarate nove mogućnosti.

Podijeli ovo