Mnogi priželjkuju život u potkrovlju, ali ovaj neobičan prostor zahtijeva i dobro i funkcionalno opremanje.

Priznaćete, mnogima dosadi praktični, tipski i krajnje monotoni stambeni prostor pa bi rado u svoj život unijeli malo kosina, zaigrali se uklapajući ideje sa uglovima. Zato nas i uzbuđuju mogućnosti koje se kriju u kosim i neobičnim plafonima.

Šta god mislili, nećete ostati ravnodušni na nešto što u vama izaziva maštu i tjera na igru.

Ako ste se već odlučili za život u potkrovlju, moraćete jasno da postavite prioritete, jer nećete imati baš neograničene mogućnosti prilikom uređenja. U prostorima nižim od 100 centimetara nećete moći mnogo toga, osim da ih pretvorite u spremište. U dio ispod 170 centimetara može da stane krevet, garnitura za sjedenje, kuhinja ili WC školjka.

Krov je vrlo bitan. Stanje konstrukcije, toplotna izolacija i pokrov krova su presudni, jer bilo koji problem na ovoj konstruciji može da ima velike i skupe posljedice.

Svejedno, ljeto u potkrovlju može da bude plakleno, a zima mnogo hladnija nego u ostalim stanovima. Međutim, savremeni materijali ovaj problem značajno ublažavaju. Vodite računa i o krovnim prozorima. Jeste skuplje, ali bi bilo najbolje da izabrete one sa senzorima za padavine. Tako nećete morati da ih zatvarate prilikom svakog izlaska iz kuće. Oni će to sami odraditi.

Pokušajete da izbjegnete potkrovlja koja imaju samo krovne prozore i nijedan drugi otvor. Gledanje u nebo postaće monotono. I klima uređaj je neophodan. Kada kupujete ovakav stan strogo vodite računa o visinama, jer ono što u tlocrtu izgleda sasvim ok, u zbilji može da bude prenisko.

 

Podijeli ovo