Parket, pošto je napravljen od drveta, vremenom se troši, haba i oštećuje. Da ga ne biste kompletno mijenjali, potrebno je da ga osvježite, odnosno hoblujete, ofarbate, izvoskate i lakirate. U zavisnosti od kvaliteta i debljine parketa, ovo osvježavanje ćete moći da uradite jednom ili više puta dok se parket „ne istroši“ i dok ne postane spreman za zamjenu.

Jedino stari, tradicionalni parketi od punog drveta, zbog svoje debljine, mogu da se renoviraju hoblovanjem praćenim završnom obradom.

Popravljanje i osvježavanje parketa uvijek počinje dubokim čišćenjem, kako bi se temeljno uklonili zaostali tragovi masti i voska. Dovoljno je iščetkati pod specijalnim šamponom u koncentraciji 100 gr/l. Ako je parket bio prekriven tapisonom, možete očetkati ostatke ljepila i sintetičke pjene špahtlom ili strugačem s dugom drškom. Ako je parket bio ofarban, upotrijebite razrjeđivač da omekšate i uklonite boju. Zatim isperite i ostavite da se suši, pa temeljno pregledajte površinu da biste otkrili i popravili eventualne nedostatke: pukotine, glave eksera koje štrče…

Sve naprsle ili polomljene letve treba zamijeniti. Najprije treba ukloniti polomljenu letvu, ne čitavom dužinom, već samo polomljeni dio u razmaku između dvije poprečne gredice. Radite s ručnom ili električnom probojnom testerom.

Kada budete polagali novu letvu, postarajte se da orendate njene ivice tako da možete lakše da je umetnete među susjedne letve.

Na kraju, kada sve završite, dobro očistite pod da vam se abrazivna ploča ne bi brzo uprljala, zatim hoblujte parket.

Napomena: Kod tradicionalnog parketa, zazori između letvi omogućuju parketu da „radi“, zato ih nemojte ispunjavati kitom za drvo.

Uklanjanje polomljene i postavljanje nove letve parketa

 • Izrežite letvu od jedne do druge poprečne gredice polazeći od rupe izbušene pored naprsline. Napravite dva paralelna reza razmaka jedan centimetar. Uklonite donji dio, između dva reza testerom, zatim isjecite letvu duž samih poprečnih gredica.
 • Uklonite preostale dijelove loma pomoću dleta i čekića i oslobodite ih od žljeba. Zalijepite i zašrafite dvije letvice s unutrašnje strane poprečnih gredica. Umetnite novu letvu isječenu po meri. Obradite oba ruba nove letve: uklonite donji dio žljeba i istanjite profil pera. Umetnite je iskošenjem. Provjerite horizontalnost položaja nove letve, zatim je ušrafite s oba kraja za postavljene letvice. Usadite glave šrafova u dasku pa uglačajte površinu.

Hoblovanje parketa

Za hoblovanje parketa vam je neophodno da nabavite odgovarajuću opremu. Da biste hoblovali parket iznajmite snažnu mašinu za hoblovanje, poželjno s valjkom, kojom je lakše rukovati nego rotacionom. Obezbijedite hoblericu za rubove, mašinu s isturenim diskom kojim možete obraditi i lajsne i teško dostupna mjesta, kao što su površine ispod radijatora za upad u uglove. Poslužite se hoblericom sa trouglastom stopom ili, evetualno, strugačem u vidu blanjalice. Savjetuje se da nosite masku, zaštitne naočare i naušnice radi zaštite od buke.

Hoblujte triput. Temeljno hoblovanje se sastoji iz tri prolaza, svaki put sa sve finijom abrazivnom površinom: najprije je krupno zrno (36), zatim srednje (56-60) i na kraju vrlo fino zrno (100-120). Da biste montirali abrazivnu traku, polegnite mašinu na stranu, odvijačem skinite zatezni šraf i zamijenite traku novom. Pažljivo vratite hoblericu u radni položaj.

Pri ponovnom pokretanju ona će vam „bježati“ pa je morate držati čvrsto s obje ruke i hodati iza nje sa električnim kablom prebačenim preko ramena. Kada stignete do lajsni, nagnite mašinu unazad prije zaokreta. Čim mašina počne da „šlajfuje“, zamijenite abrazivni valjak koji može urezati žljebove koje je kasnite teško ispraviti.

Ako mašina prestane da valjano usisava strugotinu, zaustavite je. Pometite pod i usisajte ga prije nego što nastavite s radom.

Tri uzastopna hoblovanja, svaki put sa sve finijom abrazivnom trakom, obavite vodeći računa o smjeru letvi:

 • pri hoblovanju parketa s ravnim letvama, prvi prolaz obavite po dijagonali, drugi po drugoj dijagonali, a završno hoblovanje obavite u smjeru letvi.
 • pri hoblovanju parketa položenog dijagonalno, obavite prvi prolaz po širini, drugi po dužini prostorije, a završni u smjeru parketnih letvi.

Kit po mjeri: Pomiješana sa vinilnim ljepilom, prašina strugotine daje kit koji omogućuje pokrivanje sitnih nedostataka u drvetu tako da popravke ne budu vidljive, zato što je njegov ton istovijetan sa bojom parketa. Za to treba koristiti najfiniju strugotinu, dobijenu posljednjim hoblovanjem.

Bojenje parketa

Ako, poslije hoblovanja, ne želite da parket zaštitie voskom ili lakom, možete ga obojiti na jedan od sljedećih načina. Bajc ostavlja vidljivim šare drvenih godova blago ih bojeći u isto vrijeme. Ovo sredstvo se nanosi u dva sloja četkom i mora se na kraju zaštititi lakom.

Olovno belilo: Nanosi se špahtlom pošto se pore drveta dobro očiste metalnom četkom kako bi došle do izraza drvene žile letvi. To bjelilo zatim mora biti fiksirano sa dva sloja laka.

Boja: Većina podnih boja jesu poliuretanske smole i sasvim odgovaraju bojenju parketa. Prvi sloj nanesite valjkom. Da bi se dobila porozna podloga, boju treba razrijediti sa 10 odsto razrjeđivača na bazi špiritusa. Poslije sušenja od 8 do 12 sati, parket temeljno očistite od prašine i nanesite drugi sloj nerazrijeđene boje. Ako sjaj boje nije ujednačen, možete premazati pod i treći put. Ostavite da se suši 48 sati prije korišćenja prostorije. Zaštitni sloj konačno očvršćava tek poslije tri-četiri dana.

Voskanje parketa

Vosak i voštani preparati su se tradicionalno koristili za završnu obradu i zaštitu parketa od punog drveta. Smatralo se da je lak potpuno potisnuo vosak, ali su njegova ekološka svojstva uvijek imala svoje pobornike. Imajte ipak na umu da su vosak i lak potpuno nespojivi.

Najpraktičnije je koristiti tečni vosak, razrijeđen sa 10 odsto terpentina. On se lako nanosi čak i kada se upotrijebi malo više ovog proizvoda. Savjetuje se uz to da se na svježe hoblovan parket, kao prvi sloj, nanese tvrda podloga. Ona zatvara pore drveta, što omogućava manju potrošnju voska dajući pri tom blistavu dubinu. Rastvoreni vosak nanosite četkom u tankim slojevima, ostavite ga da prodire i suši se 12 sati. Drugi sloj nanesite četkom ili električnom prskalicom. Uglačajte površinu čistom i suvom krpom.

Lakiranje parketa

Lakiranje parketa je jednostavan, ali dug postupak. Njegova svrha jeste da zaštiti parket od oštećenja, povećavajući otpornost površine i da omogući lako i ekonomično održavanje. Lakirani parket je dovoljno prebrisati sunđerom.

Lakiranje se izvodi u vrlo preciznim uslovima:

 • drvo ne smije sadržati više od 10 odsto vlage
 • temperatura prostorije ne smije biti veća od 12 stepeni
 • grijanje se mora obustaviti nekoliko dana ranije
 • poliuretanski lakovi su gipki i veoma otporni na mehaničkom i hemijskom polju. Oni se suše za 12 sati, sasvim očvršćavaju za 10 dana, ali s vremenom požute
 • akrilni lakovi (rastvorivi u vodi) skoro su ušli u upotrebu. Ne oslobađaju mirise, nisu otrovni, ne zagađuju i čine parket veoma otpornim. Oni uz to ne narušavaju prirodnu boju drveta. Izbjegavajte, međutim, lakove na bazi uree-fermola (s alkoholom), otrovne i zagađujuće
 • prvi sloj laka namažite širokom ravnom četkom u smjeru drvenih vlakana
 • ostavite da se suši dva do šest sati, zatim pređite površinu šmirglom radi boljeg vezivanja
 • očistite prašinu prije nanošenja drugog sloja
 • ostavite da se suši barem 24 sata, za normalnu upotrebu dovoljna su dva sloja

Glavna teškoća je u tome što se radi bez naglih pokreta, širokim kretnjama i bez vraćanja, tako da se sredstvo nanosi jednobrazno.

Lak dostiže 80 odsto tvrdoće za dva dana: tada se može lagano hodati po parketu, mada do konačnog sušenja dolazi tek osam dana kasnije. Sačekajte dakle nedelju dana prije nego što vratite namještaj na mjesto, a dvije ili tri nedjelje do prostiranja tepiha.

Tekst prenosimo sa kakopedija.com.

Podijeli ovo