Visok nivo kalcijuma i magnezijuma u vodi ostavljaju za sobom naslage po staklu ili drugim površinama u kupatilu. Kamenac u vodi reaguje i na razne minerale u sredstvima koje koristimo za čišćenje (kao što je sapun) i smanjuje njihovu efikasnost. Evo kako da se riješite kamenca.

Uklanjanje kamenca uz pomoć novina

Štampa na novinama redukuje minerale u vodi i ukoliko kamenac nije veliki, omogućava da se on jednostavno sa nekoliko pokreta rukom u potpunosti odstrani. Zgužvajte list suvih novina i uz pomoć njega obrišite cijelu površinu na staklu. Trenje koje uzrokuju suve novine pomaže da se odstrane i u potpunosti uklone prljavštine i sapunica sa stakla.

Nakvasite list novina u vrućoj vodi i njim obrišite staklo. U toku brisanja nekoliko puta zamijenite novine, sve dok ne završite sa čišćenjem cijele površine.

Obrišite staklo čistom krpom.

Uklanjanje kamenca uz pomoć sirćeta

Sirće je kiselina, koja pomaže u razgradnji mineralnih naslaga. Pomiješajte sok od limuna sa sirćetom kako biste povećali njegovu efikasnost i dobili prijatan miris. Sok od limuna, kao i sirće, ima sličan efekat na kamenac, tj. razgrađuje ga. Pošpricajte miks sirćeta i limuna na staklo i obrišite cijelu površinu suvom krpom ili papirnim ubrusom.

Druga solucija je miksanje sirćeta sa sodom bikarbonom dok se ne dobije smjesa u stanju paste. Premažite u jednakom sloju pastu na cijelu površinu stakla. Ostavite da odstoji na nekoliko minuta i obrišite suvom i čistom krpom ili papirnim ubrusom.

Uklanjanje kamenca uz pomoć sredstava za čišćenje

Na tržištu postoji nekoliko sredstava za čišćenje kamenca koji sadrže kiselinu. Kupite jedan od njih i prilikom brisanja površina obavezno nosite rukavice, pa čak i naočare za zaštitu očiju.

Savjeti

Čistite nečistoće od kamenca sa staklenih površina redovno. Što duže kamenac stoji neočišćen, to ga je kasnije teže ukloniti. Da biste uklonili kamenac sa staklenih čaša i drugih manjih staklenih predmeta, napunite sudoper vodom i sirćetom u razmjeri 50:50. Čaše potopite u sudoperu i sačekajte nekoliko sati kako bi kamenac bio odstranjen.

Upozorenja

Nikad ne koristite tvrde i jake četke za čišćenje staklenih površina jer ih mogu trajno oštetiti.

Tekst prenosimo sa kakopedija.com.

Podijeli ovo