Svi mi volimo čist i uredan dom, ali jednostavno nemamo dovoljno vremena koje bismo potrošili na čišćenje. Ipak, na ovih devet stvari svakodnevno bi trebalo da obratite pažnju.

Kuhinjske krpe

Kuhinjske krpe su najprljavije u vašoj kuhinji, čak i kada mislite da su u sasvim ok stanju. Isto vrijedi i za ručnike u kupatilu. Budući da ih koristite više od jednom dnevno, prljaju se nevjerovatno brzo. Zato ih mijenjajte svakodnevno.

Kjlučevi

Ključevi i dugme na koje pozivate lift – rasadnici bakterija. U principu, ključeve  nikada ne čistite, a dirate ih prljavim rukama, a ponekad vam i ispadnu na prljavo tlo. Antiseptičke maramice biće od koristi.

Kupatilske pločice

Kako biste pojednostavio rutinu čišćenja, svakodnevno prebrišite pločice u kupatilu, a nakon svakog tuširanja. Izbjeći ćete pojavu kamenca, ali i spriječiti razvoj bakterija i plijesni.

Skodžbrajt

Vaša spužva u sudoperu je pri samom vrhu najprljavijih stvari u kući. Njom perete prljavo suđe, a ostaci hrane su idealni za razvoj bakterija. Zato, ubacite je minut-dva u mikrovalnu pećnicu na umjerenu temperaturu. Bakterije su kao rukom odnešene!

Sudoper

Možda mislite da su nakon pranja ruku ili suđa sudoper i umivaonik čisti, ali niste u pravu. Mnogobrojne bakterije zadržavaju se na zidovima korita. Obratite pažnju!

Prljavo suđe natopljeno u vodi

Niste baš raspoloženi za pranje sudova pa ste ih potopili u vodu? Ne radite to, već operite odmah nakon obroka.

Kafe-aparat

Vaš aparat za kavu je leglo bakterija i plijesni. Rasklopite ga i očistite temeljno kako sve ono loše ne bi završilo u vašem organizmu.

Kuhinjska daska

Mješavina sirćeta i vode u razmjeri 1:1 pomoći će da dezinfikujete kuhinjsku dasku, jer iz ovog neophodnog kuhinjskog komada vrebaju bakterije i gljivice.

Četkice i spužvice za šminkanje

Ako koristite iste aplikatore svakog dana, eto klica kojima možete da zapoganite lice. Topla voda nakon svake upotrebe spasiće stvar!

Podijeli ovo