Mistična ljubičasta…

U ovoj boji su spojene stabilnost plave i energija crvene boje. Njene nijanse se kreću od one najtamnije, boje patlidžana, pa do nježne i svijetle boje lavande.

Ljubičasta boja djeluje mistično, tajanstveno i povezuje se s intuicijom, dostojanstvom. Simbol je kreativnosti, otmenosti, elegancije, luksuza, ambicije. Ona prigušuje strasti, povezana je sa mudrošću, nezavisnošću, magijom.

Međutim ona je i jedna od najprovokativnijih boja i djeluje veoma ekstravagantno. Smatra se da djeluje umirujuće pa je idealna pri stvaranju atmosfere za meditaciju.

Korišćenje ove boje se preporučuje pri uređenju spavaće sobe, kao i prostorija za opuštanje, ali nije preporučljiva za kupatila i kuhinje. Ljubičasta boja se oduvijek vezivala za sjaj povlašćenih klasa u društvu pa je idealna boja za sobu za goste kao izraz dobrodošlice. Zapamtite da svijetlo ljubičasta budi romatične i nostalgične osjećaje, dok tamno ljubičasta može izazvati tmurne i tužne osjećaje.

I pazite da ne postanete ovisni o ovoj boji, ako poželite da imate “ljubičastu sobu”. Moglo bi vam se desiti da provodite sate i sate u potrazi za predmetima koji u sebi sadrže ovu magičnu boju.

Tekst: enetrijer.ba

Podijeli ovo