Iako generalno volimo da dekorišemo dom, ukrašavanje biljkama i zelenilom nam nekako najviše odgovara. Činjenica je da u današnje vrijeme možete kupiti razne vrste saksija u trgovinama, ali saksija koju napravite sami biće jedinstvena i unikatna i samim tim će vam postati još draža. Mi vam ovog puta pokazujemo kako da napravite saksiju od starog ručnika i betona.

Ova saksija se vrlo jednostavna i lako pravi. Potrebno vam je:

  • beton
  • ručnik
  • kanta
  • voda
  • štap za miješanje betona

Koraci za izradu ovakve saksije su prilično jasni sami po sebi i vrlo su jednostavni. Savjetujemo vam da tokom rada nosite gumene rukavice, jer beton može naškoditi vašoj koži.

Prvi korak je naravno miješanje betonske smjese. To treba učiniti po uputstvu koje je ispisano na pakovanju koje ste kupili. Uzmite veliku kantu, sipajte beton i dodajte vodu u skladu sa uputama, istovremeno miješajući smjesu tako da postane glatka. Pazite da ne sipate previše vode, jer ne želite beton u pretjerano tečnom stanju.

Potom, uzmite stari ručnik i stavite ga na kantu koju ste okrenuli naopako. Provjerite dužinu vašeg ručnika prije nego što krenete u rad s betonom – njegovi ćoškovi trebaju dodirivati zemlju, ali ne treba pretjerivati. Ako mislite da je vaš ručnik previše dugačak, jednostavno odrežite dio koji vam djeluje kao višak.

Kada ste završili sa mjerenjem ručnika, stavite ga u kantu s betonom i namočite svaki njegov dio. Kada završite taj dio posla, ponovo stavite svoj ručnik na kantu okrenutu naopako i postavite ga kako vam se sviđa. Vodite računa da dio ručnika koji stoji na dnu kante bude ravan, jer će to omogućiti vašoj saksiji da čvrsto stoji.

Ostavite ručnik da se suši na kanti do dva dana. Kada je sasvim suh, skinite ga s kante i probušite dvije rupe na dnu, koje će služiti za dreniranje zemlje.

Na kraju, posadite u svoju novu saksiju cvijeće po želji i uživajte u mislima da niko drugi nema nešto ovako u svom dvorištu ili na terasi.

Podijeli ovo