Mnogi od nas, prilikom kupovine kuće, ne obraćaju pažnju na stane svijeta. Već prvog dana života u novom domu ovo se pokaže kao prilično težak problem.

Najčešće pitanje je kako na sjevernu stranu, gdje su smještene kuhinja i dnevni boravak, dovesti što više prirodne svjetlosti.

Gareth Bridge, osnivač arhitektonske kuće “South Bank” kaže da je ovaj problem naročito izražen kod kuća koje se nalaze u nizu. Ipak, postoji rješenje, a to je ugradnja što je više moguće staklenih površina na sjevernoj strani. Takođe, ako je to moguće, s prednje strane kuće trebalo maksimalno “otvoriti” prizemlje. Ogledala odlično reflektuju svjetlost pa njihovo strateško postavljanje umnogome olakšava situaciju.

Osim toga, krovni prozori propuštaju i do tri puta više svjetlosti od vertikalnih pa je i ovo vrlo dobar način da problem riješite.

Ako ste probali sa svim prirodnim načinima da svjetlost dovedete u vaš dom, ali i dalje nemate željene rezultate, ne zaboravite da umjetno svjetlo može biti fantastična zamjena. Ušuškajte svjetiljke, neka one budu pozadinski element skriven u zidovima ili iznad opremljenih polica i ormara. Ovo će krajnje nenametljivo riješiti vaš problem. Uveče ovo akcentno svjetlo može da bude dopuna kompletnoj rasvjeti.

Podijeli ovo