U borbi protiv velikog zagađenja, Kina je otpočela gradnju prvih “vertikalnih šuma” u Aziji koje će proizvoditi 60 kilograma kiseonika na dan.

U okviru projekta pod nazivom Nanjing Green Towers biće izgrađene dvije zelene kule od kojih će se viša uzdizati 200 metara. Preko 1.000 stabala i 2.500 biljaka prekrivaće balkone kula, na sličan način na koji su ozelenjene zgrade Bosco Verticale u Milanu 2014. godine.

Zelenilo će prekrivati površinu od 6.000 kvadratnih metara, a očekuje se da će apsorbovati 25 tona ugljen-dioksida svake godine.

Na osam od 35 spatova više kule, nalaziće se poslovne prostorije, a zgrada će sadržati i muzej, školu “zelene arhitekture” i privatni klub na vrhu zgrade. U nižoj kuli će biti smješten luksuzan hotel sa 247 soba, a na njenom krovu nalaziće se bazen. Završetak izgradnje zelenih kula očekuje se 2018. godine.

Iza ovog projekta stoji isti arhitektonski tim koji je dizajnirao “vertikalne šume” u Milanu u Italiji i Lozani u Švajcarskoj. Pored ovih, milanski arhitekta Stefano Boeri zaslužan je za još nekoliko ekoloških projekata širom svijeta.

Kina ima u planu da nastavi sa sličnim projektima, pa je Boeri zamoljen da kreira čitave gradove-šume koji bi mogli postati stvarnost u veoma bliskoj budućnosti.

Tekst: kucastil.rs

Podijeli ovo