Koliko god se radovali toplom vremenu i suncu koje nam duboko ulazi u stan, toliko nas to isto sunce sablažnjava kada vidimo svu prašinu i mrlje koje su se vješto skrivale i nakupljale tokom zimskih mjeseci. Proljeće je definitivno vrijeme za generalno čišćenje stana, a ako do sada još niste probali koristiti ekološka home made sredstva za čišćenje iz vlastitog frižidera, vrijeme je da isprobate.

Zato, kada krećete u nabavku namirnica, na popis dodajte alkoholno sirće, limun, sodu bikarbonu, eterično ulje čajevca, lavande i kadulje, sredstvo za pranje posuđa i žicu za pranje posuđa. Sve to biće dovoljno da sami napravite mješavine sredstava za čišćenje.

Recept za univerzalno sredstvo za čišćenje svih površina u domaćinstvu, osim mramora i drvenih površina, glasi: voda i sirće u omjeru 1:5, po par kapi raznih eteričnih ulja poput lavande, čajevca i kadulje te malo običnog deterdženta za pranje posuđa.

Toj mješavini možete dodati i malo limunova soka jer je odličan zbog osvježavajućeg mirisa, ali i zato što rastvara masnoću, isto kao i eterična ulja lavande, čajevca, kadulje i klinčića. Za tvrdokorne mrlje od masnoće i kamenca potrebno je napraviti pastu od sode bikarbone koja je abrazivno sredstvo za čišćenje, pa treba malo više opreza.

U posudu ulijte sirće i sodu bikarbonu u omjeru jedan naprema jedan. Miješajte sastojke dok se ne stvori pasta. Na površine koje ćete čistiti smjesu nanesite spužvicom te žicom uklanjajte prljavštinu. Tom mješavinom očistićete ploču od šporeta, zaprljanu napu, masnu rernu, a zaprljanu rešetku iz rerne ostavite na barem sat vremena u vrućoj vodi u koju ste ulili čašu sirćeta i malo ekološkog sredstva za pranje posuđa.

Nakupljene masnoće će se omekšati, a potrebno ih je izribati žicom. Dobićete isti efekat kao da ste koristili hemijska sredstva, ali će vam trebati nešto duže vremena. Frižider operite mješavinom sirćeta i vode u omjeru 50:50 te dodajte par kapi eteričnog ulja lavande. Neugodni mirisi u hladnjaku nestaće ako u njega stavite malu posudu sa sodom bikarbonom. Mijenjajte je svaka tri mjeseca. Kamenac sa sudopera odstranićete ako zagrijanim (ne vrelim) sirćetom natopite vatu i rasporedite mješavinu po sudoperu.

Sudoper možete i poprskati razrijeđenim sirćetom (u omjeru 50:50) i ostaviti oko pola sata. Za tvrdokorne nakupine postupak treba ponoviti. Mikrovalnu ćete najlakše očistiti ako u nju stavite jaku limunadu (bez šećera, naravno) i uključite je na najjače na četiri-pet minuta te potom prebrišete. Parket će biti predivan ako u veliku kantu ulijete toplu vodu (pola posude), čašu sirćeta i 20 kapi eteričnog ulja čajevca, lavande i eukaliptusa. Ako slučajno imate mačku, onda iz svojih receptura izbacite čajevac jer ga mačke ne podnose.

Prozore možete oprati mješavinom vode i sirćeta u omjeru otprilike 1:10. Stavite otopinu u posudu s prskalicom i ukapajte malo običnog deterdženta za posuđe. Prašina s namještaja najbolje se čisti univerzalnim sredstvom. Na dno posude s prskalicom stavite 1/5 sirćeta, 30 kapi eteričnog ulja čajevca, lavande i kadulje, malo sredstva za pranje suđa te nadopunite vodom.

Za poliranje namještaja pomiješajte dvije kašičice maslinovog ulja s jednom šolicom sirćeta i mješavinu pošpricajte po namještaju te obrišite mekom krpom. Ako ne podnosite sirće, u svim ovim recepturama možete ga zamijeniti limunovim sokom. To je znatno skuplja varijanta, a valja napomenuti da sirće ispari nakon maksimalno sat vremena te se više ne osjeti u stanu. Mješavinom sirćeta i vode možete čistiti sve osim drvenih i mramornih površina jer će zauvijek promijeniti boju.

Umjesto sirćeta za čišćenje mermera koristite mješavinu vode s malo ekološkog sredstva za pranje posuđa. Staro drvo, pak, prebrišite mješavinom malo maslinovog ulja s nekoliko kapi eteričnog ulja narandže. Morate ga dobro ispolirati. Sirće i soda bikarbona dobro će vam doći i za čišćenje kupaonice i WC-a, a za površine na kojima se nakupio kamenac natopite vatu s sirćetom i vodom u omjeru 1:1 te ostavite da djeluje barem pola sata. Druga, puno brža opcija čišćenja je da površinu posipate sodom bikarbonom te je potom prelijete sirćetom. Žicu možete koristiti na površinama za koje znate da ih neće oštetiti. Jako tvrdokorne naslage kamenca čiste se tako da se vata natopi čistim sirćetom i ostavi nekoliko sati da djeluje.

Tekst: 24sata.hr

Podijeli ovo