Iako većina vjeruje u onu izreku da je ogledalo svake kuće i domaćice kupatilo, mi nekako vjerujemo da su prozori ti koji otkrivaju mnogo toga o domaćici, ali i ostalim ukućanima.

Ako ste jedna od onih osoba kojima je jako važno da prozori baš uvijek budu besprijekorno čisti onda će vam ovaj tekst dobro doći jer vam donosimo pet jednostavnih koraka pomoću kojih će se vaši prozori uvijek sijati.

I nijedan od tih koraka ne uključuje sredstvo za pranje prozra ni novinski papir. Ne vjerujete? Čitajte dalje i sve će vam biti jasno.

1. Korak – Sapun i voda

Iako živimo u potrošačkom društvu u kome je moguće kupiti gotovo sve što vam padne na pamet pa ako i sredstva za čišćenje z sve moguće površine, mi vam toplo preporučujemo da prozore čistite na staromodan način – sapunom i vodom. Nema tog sredstva za prozore koje će bolje skinuti prljavštinu od mlake vode u koju ste dodali nekoliko kapi deterdženta za suđe.

2. Korak – Sirće

Sirće je univerzalno sredstvo za čišćenje koje je povoljno i u potpunosti prirodno i zato ga domaćice širom svijeta koriste u svojim domaćinstvima. Kad je u pitanju pranje prozora može sjajno da posluži, ali ako su prozori baš jako prljavi postoji vjerovatnoća da ostavi tragove. To ćete lako riješiti ako u dvije šolje vode, dodate četvrtinu šolje običnog bijelog sirćeta i kašičicu deterdženta za suđe. U tom slučaju, tragovi će nestati.

3. Korak – Pravilna putanja brisanja

Veoma je važno da prozore uvijek perete odozgo prema dole i to putanjom koja podsjeća na slovo S. Nakon toga višak vode uklonite krpom od mikrofibera.

4. Korak – Obratite pažnju na vremensku prognozu

Prozore bi trebalo prati kada je oblačno, ujutro ili naveče jer direktna sunčeva svjetlost može brzo isušiti prozore što može izazvati tragove.

5. Korak – Ne pretjerujte

Možda će vam ovo zvučati u potpunosti nebulozno, ali stručnjaci tvrde da je prozore dovoljno prati dva puta godišnje da bi bili čisti i blistavi, a mi vam preporučujemo da to uradite ovih dana i da pustite proljetne zrake u svoj dom.

Podijeli ovo