Iako se to za naše podneblje ne bi baš reklo, ali u svijetu kad je u pitanje uređenje dvorišta najviše se pažnje posvećuje osvjetljenju. Kod nas se to još uvijek svodi na svjetlo ispred ulaznih vrata i eventulano neke lampice koje se postavljaju duž staze, ali to je samo mali dio onoga što možete uraditi.

Sada postoje noviji niskovoltažni sistemi koji su prilično jednostavni za postavljanje i naravno nisu toliko skupi. Niskovoltažni sistemi se mogu postaviti za jedan dan, bez neke prevelike muke, fleksibilni su i lako ih možete mijenjati.

Odredite svrhu osvjetljenja

Prije nego što uložte u osvjetljenje važno je da odredite koja je svrha vašeg osvjetljenja, odnosno kakvo tačno želite da bude. Da li želite romantično okruženje u kome ćete uživati tokom toplijih večeri ili želite osvjetljenje iz sigurnosnih razloga.

Napravite skicu

Nakon što ste odredili glavni razlog zbog kojeg želite posebno osvjetljenje u vašem dvorištu trebalo bi da napravite skicu na kojoj biste označili sve građevine, drveće, mjesta za sjedenje kao i trenutno osvjetljenje koje se tamo nalazi. Treba da uzmete u obzir visinu vegetacije, kao i dekoraciju. Dobro proučite koji predmet i koja biljka na koji način upijaju svjetlost.

Konačan plan

Nakon što ste sve skicirali trebalo bi da odlučite šta i na koji način želite osvijetliti. Stazu bi trebalo osvijetliti niskim lampama, srednje jačine. Klupe za odmaranje treba da budu osvjetljene prigušenim svjetlima koje su postavljenje u pozadini, nikako ispred. Fontane i ostali centralni ukrasi bi trebalo da se osvijetle centralnim svjetlom, a ako imate neko jezerce u dvorištu, oko njega postavite male lampice koje će dati romantično i suptilno osvjetljenje.

Mjesto na kome je postavljen sto i stolice bi trebalo da bude osvjetljeno malo jače, posebno ako ga često koristite za porodične ručkove i večere, a isti je slučaj i ukoliko želite osvjetljenje iz sigurnosnih razloga. Ispred ulaznih vrata možte postaviti svjetlo koje se pali na senzor svaki put kad im neko priđe, što je prilično popularno posljednjih godina.

Podijeli ovo