Najveća mana modernih stanova, u velikim gradovima jesu male kuhinje u koje ne stane gotovo ništa, ali ako napravite dobar plan i ta vaša mala kuhinja biće više nego dovoljna da u nju smjestite sve što bi jedna kuhinja trebalo da ima.

Nakon što napravite elemente po mjeri, jer u malim kuhinjama je to jedina opcija, onda je vrijeme da sve organizujete i svemu nađete mjesto. Nemojte ništa rješavati u hodu pošto to u ovom slučaju nije opcija.

Dobro isplanirana akcija je u ovoj situaciji ključna.

Ispraznite sve elemente

U ovom slučaju ne mislimo da treba da ispraznite jedan po jedan elemenat nego da bukvalno izvadite sve stvari da bi kuhinja bila poptpuno prazna. Poenta je da na jednom mjestu vidite šta sve imate u kuhinji i šta sve morate da reorganizujete.

Kategorizacija

Sve stvari prerasporedite po kategorijama, tave složite sa tavama, sve šerpe stavite na jednu hrpu, na jednu hrpu manje kuhinjske aparata i td. Shvatili ste šablon.

Napravite čistku

Nakon što ste grupisali sve predmete imaćete jasan uvid u to šta posjedujete i sigurni smo da ćete shvatiti kako vam većina predmeta koju imate nije potrebno. I naravno trebalo bi da se riješite svega što niste koristili najmanje šest mjeseci, baš kao kad pravite čistku u ormaru. Ostavite samo ono što koristite često, ostalo poklonite, donirajte ili bacite.

Razmislite na koji način koristite kuhinju

Da li volite da su vam pribor za jelo i tanjiri na dohvat ruke kad sjednete za sto? Preferirate li da su vam kuhače na radnom stolu ili složene u ladici. Koliko često kuhate? Šta najčešće kuhate? Koje suđe najčešće koristite? Koliko često koristite blender? Ako će vam biti lakše zapišite odgovore na ova pitanja i na osnovu odgovora napravite raspored u elementima.

Primarne stvari stavite na dohvat ruke

Dakle, jako je važno da na niže police stavljate stvari koje koristite svaki dan i da ne pretrpavate radni sto, već na njemu čuvate samo ono najosnovnije. Nema veze što te saksije izgledaju baš lijepo, ali nema potrebe da zauzimaju prostor ukoliko ne služe svrsi.

Potražite alternativna rješenja

U malim kuhinjama je veoma važno da budete domišljati i kreativni. Iskoristite svaki prazan dio zida na njega stavite kuke na koje možete objesiti šolje pa čak i nešto teže suđe. Sa unutrašnje strane vrata kuhinjskih ormarića možete montirati držače za poklopce i na taj način uštedjeti na prostoru.

Podijeli ovo