Kad raspolažete velikim brojem kvadrata nije teško u stan ili kuću smjestiti sve ono što ste zamislili, ali kad raspolažete sa svega 22 kvadratna metra, to postaje Sizifov posao, osim ako na svojoj strani imate nekog iskusnog arhitetktu.

Upravo tu sreću imao je jedan španksi fotograf koji je od starog golubarnika odlučio napraviti pravo, malo samačko gnijezdo, a u tome mu je pomogla arhitektica Barbara Appolloni koja je svojim umijećem osmislila nešto sasvim nesvakidašnje.

Ovaj stančić nalazi se u samom centru Barselone, a na prvi pogled biste pomislili da je u potpunosti nezavršen i da mu fali, na prvom mjestu namještaj, ali ovaj prostor se za tren oka transformiše u nevjerovatno funkcionalan stančić koji bi zadovoljio svakog samca.

Vanjski zidovi su ojačani da bi podržali sasvim novu, kovanu strukturu, a to je omogućilo da se krov pretvori u terasu sa nevjerovatnim pogledom na cijeli grad.

Cijeli enterijer je multifunkcionalan u kome svi zidovi i namještaj imaju različite namjene. Jedini vidljivi elementi koji se mogu vidjeti s vrata su tuš i zaštitno staklo iznad sudopera, sve ostalo je skriveno u zidovima koji su prekriveni panelima od posebnog materijala koje je mješavina drveta i cementa koga podržava drvena struktura.

Iza tih panela skriven je namještaj koji se po potrebi razvlači, tu je mnoštvo mjesta za spremanje stvari, krevet, sofa… Pogledajte.

Podijeli ovo