I ove godine nas je neugodno iznenadilo hladno vrijeme u aprilu, u nekim krajevima države pada snijeg, a meteorolzi kažu da će ovakvo vrijeme potrajati sve do početka maja. Ono na šta treba posebno obratiti pažnju u ovakvim situacijama jesu cvijetne i povrtne bašte u kojima se već vide prvi izdanci.

Kiša je naravno poželjna za sve usijeve, ali prevelike količine kiše mogu oštetiti biljke, izazvati bolesti, eroziju zemljišta i poplave. Pošto se i u narednim danima očekuju veće količine padavina trebalo bi da preduzmete neke mjere predostrožnosti da zaštitite svoje biljčice.

Obratite pažnju na poplave

Tokom većih padavina, sva područja koja nisu dobro drenirana mogu veoma lako biti poplavljena. Svaki iskusni baštovan zna da ako biljke previše vremena provedu u vodi mogu da istrunu sve do korijena. Ako u vašoj bašti primjetite mjesta na kojima se zadržava više vode, obavezno nađite način da vodu preusmjerite. Za ovo možete koristiti kamenčiće ili plastične odvode.

Pregledajte biljke

Kao što smo već napomenuli, velike količine kiše mogu oštetiti biljke na kojima se može razviti plijesan. Nakon velikih oluja obavezno pregledajte biljke i usklonite sve listiće na kojima su se pojavile mrlje. S druge strane, biljke koje su se savile usljed vjetra, podignite i stavite im podršku. Biljke koje su pukle, sa korijenom izvadite iz zemlje.

Koristite prihranu

Tokom kišnog perioda biljke obično izgube veliku količinu nutrijenata koje je potrebno nadomjestiti da bi nastavile sa razvojem i da bi urodile plodom. Koristite prihranu organskog porijekla. Izbjegavajte pesticide.

Ne zaboravite na korov, vodu i puževe

Tokom kišnog perioda najviše će profitirati korov na koji ćete morati obratiti više pažnje nego obično. Iz bašte uklonite sve posude u kojima se skuplja voda, pošto će vrlo brzo početi privlačiti komarce i ostale štetočine čim malo otopli. Isto tako, očekujte i da će vašu baštu tokom kiše posjetiti veći broj puževa.

Otkrijte pozitivne strane kiše

Na svu sreću postoje biljke koje vole kišu i hladnije vrijeme tako da možete očekivati da vaš kelj, pasulj, grašak i tikvice “procvjetaju”. Isto tako kiša je sjajna jer će omekšati zemljište pa ćete bez problema i bez previše muke izvlačiti korov.

Podijeli ovo