Ne sumnjamo mi da postoje one domaćice čiji je bijeli veš jednako blistav, čak i nakon više stotina pranja, ali isto tako vjerujemo da su one u manjini, naspram nas čiji bijeli veš čak i kad sve pažljivo odvajamo poprimi onaj sivkasti ton.

Istraživajući internet prostranstva pronašli smo, kako se tvrdi, provjerene i jednostavne načine kako da veš nikada ne izgubi onu blistavu bjelinu, a da se pri tom riješite fleka. Isprobali smo ih i moramo vam priznati da pali.

Za uklanjanje tvrdokornih mrlja

Sipajte dvije litre vode u šerpu, pa stavite na šporet da prokuha. Iscijedite sok tri limuna i sipajte u vodu, zatim dodajte kašiku soli i 1/4 čaše od 250 mililitara praška za veš. Dobro promiješajte da se svi sastojci istopi. Bijeli veš stavite u mješavinu, ostavite da se namače 40 minuta, isperite hladnom vodom nekoliko puta i stavite da se suši na štrik.

Da bijele košulje i majice postanu još bjelje

Direktno na mrlju sipajte kašiku sode bikarbone, presijecite jedan limun pa jednom polovinom dobro istrljajte mrlju. Ostavite da sve odstoji oko 15 inuta pa isperite u hladnoj vodi. Ovaj metod se najčešće koristi za uklanjanje žutih fleka od znoja i dezodoransa.

Višenamjenski izbjeljivač

Izrežite dav limuna i stavite ih u šerpu sa otprilike tri litre ključale vode. U vodu stavite veš da se namače 40-ak minuta, izvadite i perite kao i obično u veš mašini.

Za delikatni bijeli veš

Pomiješajte 1/4 čaše praška za veš sa istom količinom hidrogen peroksida pa sve dodajte u veću količinu (oko 6 litara) mlake vode. Veš stavite da se namače oko 30 minuta, a nakon toga pažljivo isperite u što hladnijoj vodi.

Prirodni omekšivač

Čak i kupovni omekšivači mogu uticati na bjelinu veša  zato isprobajte ovaj koji je potpuno prirodan. Veš nakon pranja ostavite 40 minuta da stoji u mješavini vode i običnog bijelog sirćeta (u omejru 3l:125ml).

Kiselo mlijeko za posteljinu

Posteljinu stavite da se sta-dva namače u kiselom mlijeku, a zatim perite kao i obično u veš mašini. Pomoću ove tehnike posteljina duže traje i bjelina ostaje netaknuta.

 

Podijeli ovo