Klinci iz nekog razloga obožavaju da se igraju sa svime sa čime mogu da se zaprljaju od glave do pete i to znaju svi roditelji. Jedna od omiljenih dječijih zabava je sigurno izgranje u pijesku i ako imate mjesta u dvorištu ovog proljeća im napravite pješčanik.

Nemojte omah prevrtati očima i tražiti broj od majstora, pošto nije tako teško kako zvuči. Kao bonus dobićete tu povlasticu da vas klinci gledaju kao ličnog superheroja. Treba li vam veći podsticaj?

Pješčanik može biti dimenzija koje poželite, ali kvadrat 1×1 metar će biti sasvim dovoljan. Neće zauzeti previše prostora u dvorištu, a opet klinci će imati dovoljno mjesta za igru.

1. korak

Da biste napravili okvir, nabvite osam dasaka, četiri dužine od po jedan metar i četiri o 1,56 m. Napravite dva drvena okvira, pričvrstite ih ekserima i ugaonim, metalnim zaštitama koje ćete staviti sa unutrašnje strane.

2. Korak

Stavite jedan okvir na drugi i pričvrstite metanim pločicama i šarafima.

3. korak

Nakon što ste napravili okvir treba vanjski okvir na kome će klinci moći da sjede. Unutrašnja strana dasaka za okir treba da bude jednaka osnovnom okviru, izmjerite pa prema vanjskom dijelu izrežite pod uglom od 45 stepeni.

4. korak

Pripremljene daske za okvir položite na zemlju, pričvrstite sa svih strana.

5. korak

Nakon toga, okvir za sjedenje postavite na osnovni i pričvrstite šarafima.

6. korak

Ako želite pješčanik možete obojiti, a u tome vam mogu pomoći i vaši mališani, naravno ako su dovoljno stari da drže četkicu u rukama.

7. korak

Na mjesto gdje planirate postaviti pješčanik postavite komad najlona, stavite okvir, napunite pijeskom i to je sve. Najlon obavezno dobro izbodite po cijeloj površini zbog drenaže, da pijesak ne bi postao previše vlažan.

Napomena: Ako baš niste vični, posavjetujte se sa nekim majstorom ili olakšajte sebi tako što će vam daske izmjeriti i isjeći neko stručno lice.

Pogledajte još nekoliko sjanih ideja:

Podijeli ovo