Dvorci su oduvijek oduševljavali ljude širom svijeta svojom ljepotom, raskoši i velom tajanstvenosti koje su godine i godine protkale kroz njihove zidove. Najljepše bajke svijeta su oživljavane u njihovim velikim dvoranama, vrijeme se vraćalo vijekovima unazad za balove u ekranizacijama romana i i ne postoji osoba koja se nije divila tim veličanstvenim prizorima.

No, nisu svi dvorci ogromni i ne dosežu kupole svih njih visoko u nebo. Da, dobro ste pročitali – postoje i mali dvorci, ali toliko dražesno upakovani da će vas svojim šarmom i toplinom osvojiti na prvi pogled. Upravo takav je dvorac Molly’s Lodge blizu seoceta Long Compton u Warwickshireu, Engleskoj.

Molly’s Lodge je u početku bio zamišljen kao stražarnica kod ulazne kapije Weston Park Estatea na sjevernom dijelu Cotswoldsa. Danas je to potpuno funkcionalan dom sa samo jednom spavaćom i dnevnom sobom, kupatilom, dekorativnim spiralnim stepenicama i trpezarijom. Dodajte tome prozore sa kamenim stupom koji dijeli prozorska krila i viktorijanski kamin i dobili ste pravo malo mjesto iz bajke.

Molly’s Lodge se prostire na 0.61 hektara zemljišta i do njega se dolazi preko dugačkog, šljunkovitog prilaza. Okružuju ga predivni travnjaci i ukrasno jezerce, a tu je i baštica sa voćem i povrćem. Sve to čini život u ovoj otmjenoj “kolibici” i više nego prijatnim i što je najbolje – trenutno je na prodaju! U okvirnu cijenu od 550,000 funti uključena je i još jedna zgrada Molly’s Mews sa duplom garažom, kancelarijom i jednosobnim stančićem. Priznaćete, ovo prelijepo i ušuškano imanje je pravi mali dom iz snova u kojem se možete osjećati kao kralj ili kraljica iako nemate krunu na glavi.  Ko kaže da bajke ne mogu postati stvarnost?

Podijeli ovo