Postavljanje radne ploče je jedan od poslednjih radova na kuhinji čime ona dobija poseban izgled, stoga obratite pažnju na boju i dezen.

Pri biranju radne ploče za kuhinju bitno je obratiti pažnju na tehničke karakteristike materijala od kog je napravljena, a tek onda, u zavisnosti od odabranog materijala, birati dezen i boju. Najbitnija karakteristika radne ploče je da se lako održava, jer je svakodnevno koristite i ne morate da provodite puno vremena u njenom čišćenju. Druge bitne karakteristike kuhinjskih radnih ploča su da budu otporne na ogrebotine, udarce, hemikalije i toplotu jer su često svakodnevno izložene svim ovim uticajima.

Materijali kuhinjskih radnih ploča

Radne ploče u kuhinju mogu biti izrađene od različitih materijala: drveta, granita, mermera, stakla, nerđajućeg čelika, laminata i kompositnih materijala.

Drvene kuhinjske radne ploče lako se oblikuju i postavljaju. Pored toga što lijepo izgledaju i lako se uklapaju sa ostalim materijalima i bojama, nemaju drugih prednosti, zapravo, drvo ne trpi vlagu i lako se oštećuje. Drvo dodaje osjećaj topline u kuhinji, ali nije praktičan materijal za održavanje.

Laminirane radne ploče su nešto jeftinije od ostalih materijala, bolje podnose mehanička oštećenja nego drvo i otporne su na fleke. Nisu pogodne za visoke temperature. Lako se ugrađuju i ulapaju se u sve stilove izrade kuhinje. Održavaju se mokrom krpom jer dobro podnose vlagu. Ove ploče su napravljene od slojeva papira i melamina spojenih plastičnom smolom nakon čega se termički obrađen materijal preljepljuje ivericom ili šper-pločom.

Granitne i mermerne radne ploče izrađene su od prirodnog materijala granita/mermera koji su otporni na visoke temperature i mehanička oštećenja. Jednostavne su za održavanje, ne ostaju fleke od vode, pri postavljanju na kuhinjske elemente, lako se transformišu u željeni oblik i određenu debljinu. Mana im je što su lako lomljive ukoliko na njih padne neki veći teret. Ovi materijali su znatno skuplji od ostalih.

Staklene radne ploče mogu dati poseban glamurozan izgled kuhinji zbog dobre refleksije svjetlosti. Koriste se pri izradi kuhinja modernog dizajna. Ove ploče su pogodne za manje kuhinje jer vizuelno, zbog dobre refleksije svjetlosti, čine da prostor izgleda veće. Preko staklene radne ploče uglavnom je zaljepljena nevidljiva zaštitna folija koja sprječava da se staklo raspršti ukoliko dođe do pucanja. Ove ploče se ne održavaju lako, morate ih češće čistiti od mrlja i polirati kako bi otklonili fleke. Staklo se lako može ogrebati i oštetiti. Dobro se kombinuje sa svim materijalima tako da kuhinja može fenomenalno izgledati sa ovim pločama.

Radne ploče od nerđajućeg čelika, INOX materijala, najčešće se koriste u ugostiteljstvu, mada ih možete primeniti i u svom domu. Ovaj materijal je antibakterijski, lako se održava odgovarajućim sredstvima i otporan je na spoljne uticaje. Kuhinjska ploča od inoxa može se izraditi u celosti i postaviti na kuhinjske elemente, bez vidljivih spojeva.

Radne ploče od kompozitnih materijala predstavljaju spoj lepote keramike i izdržljivost kamena. Lako se održavaju i otporne su na habanje. Kompozitni materijali imaju antialergijska i antibakterijska svojstva. Nakon termičke obrade može se vršiti 3D utiskivanje i oblikovanje radne površine.

Boja i dezen radnih ploča

Radne ploče u kuhinji potrebno je uklopiti sa bojom i dezenom frontova kuhinjskih elemenata i bojom zidova u prostoru. Radna ploča može biti u kontrastu sa frontovima kuhinjskih elemenata ili u skladu sa njima. Ako je kuhinja svetlije nijanse i radna ploča može biti u istoj nijansi šarenog dezena ili u tamnijoj nijansi zanimljive teksture.

Ako je kuhinja bež boje, radna ploča može biti bela, mermerne teksture u bež nijansi ili tamne boje granita.

Ako je kuhinja tamnije nijanse, radna ploča može biti u svetlijoj nijansi određene teksture ili u staklu. Ako volite vesele boje i odlučite se za staklenu radnu ploču, ona može imati šare na sebi postavljanjem
Materijali mogu biti visokog sjaja ili u matu, odabit zavisi od vašeg ukusa.

Kvalitetnom radnom pločom zanimljivog dezena vaša kuhinja će zablistati i biće vam zadovoljstvo da kuvate u predivno uređenom prostoru.

Izvor: http://www.sredidom.com

Podijeli ovo