Kauč ili garnitura za sjedenje je centralni dio svakog dnevnog boravka i treba biti posebno pažljiv pri njihovom odabiru, kako veličine, oblika tako i boje. Ovo je komad namještaja koji ne kupujete ishitreno, jer uzmite u obzir da ga nećete često mijenjati i zato prije kupovine napravite plan.

Kako odabrati boju?

Ako uređujete novi prostor od početka onda prvo možete odabrati kauč pa prema njemu ravnati ostali namještaj. U tom slučaju možete biti slobodni da kupite kauč življih boja, pa čak i šareni pa ćete ga time postaviti kao centralni komad u dnevnom boravku. S druge strane ako kupujete kauč za prostoriju koja je već namještena u određenom stilu onda bi trebalo da je prilagodite njemu.

Postoje dizajneri koji preferiraju da se boja sofe slaže sa bojom zidova jer to vizuelno povećava prostor. S druge strane ova kreativna ideja može da zakomplikuje proces promjene boje zidova u budućnosti. Najjednostavniji i najčešći pristup je da kauč birate u skladu sa ostalim namještajem, odnosno da se ne stapa sa zidovima, ali i da ne odskače previše.

Tamne ili svijetle nijanse?

Nakon što odredite da li ćete kupiti kauč neutralnih ili živih boja treba da odlučite i želite li svjetlije ili tamnije nijanse. Boja podova bi takođe trebalo da utiče na odabir boje kauča. Razmislite da li će sofa biti postavljena direktno na pod (taman ili svijetao) ili na tepih. Ako taman kauč stavljate direktno na taman pod on će se jednostavno stopiti i u tom slučaju treba da uzmete svjetliji tepih.

S obzirom na to da je kauč obično najveći komad namještaja u prostoriji, a većina materijala od kojih se izrađuju upijaju svjetlost, trenutno može potamniti cijelu psrostoriju. Jedan od trikova koje možete isprobati prije nego kupite novi kauč jeste da nabavite tkaninu iste boje i prebacite preko starog kauča da vidite kako će izgledati. Da se ne zaletite.

Kauč svijetle boje je uvijek dobar izbor, ali tu ćete se susresti sa nekim drugim izazovima, poput održavanja i prljanja. AKo imate malu djecu i/ili kućne ljubimce onda vam ne preporučujemo da kupujete jako svjetao kauč osim ako je presvučen kožom koja se može lako prebrisati.

S neutralnim bojama ne možete pogriješiti

Neutralne boje uključuju: bež, sivu, krem… Mat bež boja može izgledati potpuno neprimjetno u odnosu na druge boje u prostoru, ali ako odaberete bež sa primjesama neke tamnije monohromatske boje ugođaj će biti sasvim drugačiji. Sive nijanse varirju od potpuno svjetle pa do boje uglja i sofa sivih tonova će svakom prostoru dati sofisticiran izgled.

Računajte i na to da kauč neutralnih boja uvijek možete “podići” sa ukrasnim jastucima življih boja.

Podijeli ovo