Kad je u pitanju uređenje enterijera trenutno su najpopularnija dva pravca koja su sušte suprotnosti, tu je onaj starinski, romantični shabby chic i sa druge strane industrijski dizajn koga odlikuje izloženost da bi se dobio sirovi, pomalo hrabar stil.

Ono što pokušavamo sakriti svim ostalim stilovima uređenja, izlaže se industrijskim stilom i zato je on toliko poseban, ali i prilično komplikovan za primjenu. Struktračlni elementi mogu postati ukras, a namještaj koji izgleda nedovršeno postaje centralni dio prostorije. U posljednje vrijeme industrijski stil je jako popularan, posebno kad je u pitanju uređenje ugostiteljskih objekata, ali ako ste dovoljno smjeli pomoću njega možete urediti i sopstveni dom.

Industrijski stil je vjerovatno nastao iz potrebe da bi se napuštena skladišta, tavani i pogoni za proizvodnju pretvorili u funkcionalne životne ili radne prostore. On slavi inžinjering i mehaničku genijalnost kao malo šta na svijetu.

Moderno industrijsko uređenje odlikuje otvoreni koncept i podiže ga na sasvim novi nivo, a prostor definišu posebni komadi namješata kao i ukrasi. S obzirom na to da je jedna od glavnih odlika ovakvog uređenja i minimalizam, efekat drame se mož stvorti kombinovanjem raznih materijala poput metala visokog sjaja u kombinaciji sa rustičnim drvetom.

Industrijski dizajn doma možete najjednostavnije istaći na plafonu, možete ostaviti gole grede, cijevi ili čisti beton ukoliko je riječ o novoj građevini koja ranije nije krečena.

Glavne karakteristike industrijskog dizajna

Izložene cijevi, odvodi, grede…

Ovo je pravi primjer uređenja u kojem preovladava indusrijski stil jer su svi strukturalni i mehanički elementi ostali izloženi i to je u stvari najhrabrije što se krije iza ove ideje. U ovom konkretnom prostoru je vidljiva kombinacija praktičnosti i kreativnosti pomoću koje je industrijski prostor pretvoren u mjesto za stanovanje. Naravno postoje i mnogo suptilniji načini da dom uredite u ovom stilu.

Kombinacija drveta i metala

Na prvi pogled možda ne biste ni rekli da je riječ o industrijskom dizajnu, ali kad se malo bolje zagledate primjetićete mnoštvo prirodnih zemljanih tonova, metalnih detalja i sasvim jedinstvenih komada namještaja koje ovaj prostor na suptilniji način svrstavaju u industrijski dizajn. Tu je naravno i ovoreni prostor koji je neizbježan.

Boje

Ako želite ureiti dom u ovom fazonu držite se toplih, neutralnih boja koje prirodno otvaraju prostor. Tople boje su neophodne da cijeli prostor ugrijete i napravite ugodnijim, posebno ako imate dosta metala. Tepisi, kaučevi, ukrasni jastuci mogu biti toplijih boja.

Zidovi

Najidealnije bi bilo kada bi zidovi bili “goli”, odnosno kada bi cigla ili beton bili vidljivi jer to je ono što ovaj dizajn čini posebnim. Ne morate ogoliti sve zidove, ali jedan dio svakako. I ne, neće izgledati hladno ako prostor upotpunite detaljima.

Podovi

Betonski podovi najblje odražavaju industrijski stil, ali to nije baš najpraktičnije rješenje. Kao zamjenu možete koristiti stari parket ili brodki pod. Izbjegavajte velike tepihe, pod bi trebalo da bude izložen.

Osvjetljenje

Ne štedite na osvjetjenju, kombinujte lustere i podne lampe koje mogu biti retro.

Dekor

Sa vsim tim karakteristikama industrijaskog dizajna se može lako pretjerati, posebno ako ne znate kako da sve to ublažite odgovarajućim dekoracijama. Kao potpunu suprotnost industrijskom dizajnu u vaš dom unesite romantične ukrasne jastučiće, bogate zavjese sa paravanima, udobne garniture za sjedenje ili manje tepihe. Biljke će takođe vašem domu dati toplinu i osjećaj udobnosti, a kad je industrijski dizajn u pitanju što veće biljke to bolje, posebno ako imate autentičan prostor koji je otvoren i ima visoke tavanice.

Ako imate priliku posjetite neku staru fabriku, a kod nas ih zaista ima mnogo, koje će vam biti inspiracija kako da industrijski dizajn prilagodite sebi i svojim afinitetima. Najidealnije bi bilo da imate prazan prostor pa da dodajete jedan po jedan komad namještaja.

Renoviranje doma koji je već uređen po određenom stilu, u koji želite dodati malo industrijalizma je svakako veći izazov i u tom slučaju morate biti pažljivi da ne biste napravili cirkus od sopstvenog doma.

Naša preporuka vam je da krenete sa dodavanjem sitnih detalja od metala, nove kabaste komode koja je napravljena kombinacijom starog drveta i željeza… U svakom slučaju pazite da ne pretjerate.

 

 

Podijeli ovo