Bijele kuhinje su u posljednjih nekoliko godina apsolutni hit kad je uređenje enterijera u pitanju. Estetski tu apsolutno nema nikkavih mana, posebno kad su u pitanju manji prostori jer bijelo vizuelno povećava, linije su uglavnom čiste, jednostavne, ali naravno postavlja se pitanje praktičnosti i održavanja.

Ako uprkos svim upozorenjima kako svijetle kuhinje nisu baš najbolji izbor zbog teškog održavanja, vi želite ubrvo bijelu onda svakako prije nego što pazarite obratite pažnju na nekoliko bitinih stvaki koje će vam pomoći kod konačne odluke.

Koliko novca želite potrošiti?

Ovo je prvo i osnovno pitanje na koje treba da odgovorite kao i kad je u pitanju sve ostalo u životu. Ovo nema neke prevelike veze sa bojom ali to svakako morate uzeti u obzir. Poptuno bijele kuhinje mogu biti jako lijepe, ali ako se odlučite za jeftiniji materijal to znači da neće biti baš previše izdržljive. Isto tako razmislite žlite li da vrata ormarića budu mat ili visokog sjaja, pošto cijena i u tom slučaju varira. Sjajne površine su obično nešto skuplje, ali su jednostavnije za održavanje što je kod bijele boje prilično bitno.

Koliko često kuhate?

Uvijek j dobro uzeti u obzir i vrijeme koje provodite u kuhinji. Ako često kuhate, priređujete velike zabave i večere, onda bijela kuhinja možda nije najbolji izbor za vas, pošto će vam odlaziti zaista puno vremena na održavanje. Možda bi trebalo da uzmete opet neku svijetliju nijansu, ali ne čisto bijelu.

Koliko prirodnog svjetla imate u kuhinji?

Bijeli kuhinjski elementi i radne površine imaju tendenciju da požute s vremenom ukoliko su izložene direkttnoj sunčevoj svjetlosti. To znači da bijele kuhinje najbolje pašu u prostorije koje nemaju baš previše prozora, jer će one svakako otvoriti prostor. Posmatrajte vašu kuhinju i odredite koji dio e najviše izložen suncu tokom dana, na to mjesto možete postaviti ormariće neke druge boje. To je uvijek dobra opcija.

Podijeli ovo