Želite da se aktivno bavite baštovanstvom, ali ne znate odakle da krenete? Za početak je najvažnije da znate ono najosnovnije, od toga kakvu zemlju da koristite, preko toga koliko često da zalivate pa sve do prihrane.

Ako u blizini nemate nekog iskusnog, baštovanstvo može izgedati prilično komplikovano, a nikome sigurno nije zabavno da troši vrijeme i novac na nešto što neće uroditi plodom i to u najbukvalnijem mogućem smislu. Baštovanstvo se, ma koliko komplikovano izgledalo sastoji od četiri osnovna segmenta o kojima treba da znate takođe samo najosnovnije.

Zemljište

Prvo i osnovno čime treba da se pozabavite je svakako zemljište koje bi trebalo unaprijediti, ali na prvom mjestu morate odrediti sa kakvim zemljištem tačno baratate. Da biste to uradili n morate zemljište slati na neke analize, već jednostavno pokušajte od vlažne zemlje napraviti lopticu. Ako je zemljište pjeskovito, na dodir će se mrviti i nikako nećete uspjeti oblikovati kuglicu, ako u zemlji pak ima veći postotak gline na dodir će biti glatka i bez problema ćete je moći oblikovati. I na kraju ako je riječ o ilovači kad je uzmete u ruke na početku će djelovati grudvasto, ali kad je počnete oblikovati postaće glatka. Ono što je najvažnije jeste da zemljište vremenom može “unaprijediti” pomoću kompostiranja i nutrijenata.

Sunce

Druga najvažnija stavka uspješnog baštovanstva je sunce, tačnije koliko direktne sunčev svjetlosti vaš komad zemlje dobija tokom dana. Stanite na mjesto gdje planirate posijati baštu i pogledajte u nebo, pratitegdje sunčeve zrake padaju i to u različitim dijelovima dana. Ne preporučuje se da baštu sijete u hladu, ispod velikog drveća koje zaklanja sunce. Ukoliko baš nemate opciju da birate gdje ćete postaviti baštu i imate komad zemlje koji je većinu dana u hladu onda bi trebalo da posadite biljke kojima sunce nije baš jako neophodno.

Voda

Jedna od najvećih nedoumica kod novopečenih baštovana je sigurno to koliko količinski i koliko često treba zalivati biljke. Količina vode naravno zavisi od vrste biljke i od vremena. Ako je napolju toplo i vjetrovito, biljkama će logično biti potrebno vše vode. Isto tako kada su biljke mlade, kada im korijen nije dovoljno razvijen sklone su isušeivanju. U tom slučaju biljke bi trebalo zalvati svaki dan, ali količina vode treba biti manje.

Ako vaša bašta više pjeskovita voda će brže prolaziti kroz nju i moraćete češće zalivati. Ukoliko je riječ o glini koja vodu zadržava puno bolje onda ćete morati zalivati povremena baš kao i kad je u pitanju ilovača.

Biranje biljaka u odnosu na klimu

Prije nego što posadite prve biljčice treba da razmotrite i klimatske uslove u kojima živite. Na našem podneblju uspjeva većina voća i povrća, ali na kivi, banane i ostalo južno voće zaboravite.

Podijeli ovo