Zamislite da živite u kući koja se tokom dana okreće prema suncu ili da se okreće od sunca jer je previše vruće. Zamislite da vam se pogled iz dnevnog boravka ili spavaće sobe mijenja u zavisnosti od doba dana.

Iako sve ovo zvuči kao naučna fantastika, postoje ljudi koji imaju upravo ovakve kuće zahvaljujući inovativnim arhitektima koji su stvorili sasvim poseban koncept kuće. Do sada su kuće bile čvrsto povezane sa zemljištem, a sada je moguće da se rotiraju, mijenjaju oblik pa čak i prilagođavaju godišnjim dobima.

Jedna takva kuća nalazi se na obali Novog južnog Velsa u Australiji. Na prvi pogled rekli biste da je riječ o sasvim običnoj kući malčice neobičnog oblika, bar kad je u pitanju naše podneblje jer kružnog oblika, obavijena je terasama, a ima oko 540 kvadratnih metara stambenog prostora.

Kuća je postavljena na čeličnu platformu promjera 24 metra i može se pomjerati za 160 metara, na svakih sat vremena u oba smjera, u zavisnosti od toga u kom pravcu želite da ide. Brzina rotacije se takođe može podešavati .

Ako se pitate kakv je osjećaj biti u kući koja se pokreće, vlasnik kaže da kad boravite u kući nemate osjećaj da se kuća pomjera osim ako se ne fokusirate ne objekte koji se nalaze napolju. Na zidu dnevnog boravka ove kuće nalazi se displej pomoću koga možete podešavati za koju sobu želite da bude okrenuta prema suncu. Na taj način možete izbjegavati vrućinu ljeti, ali isto tako zimi možete rotirati kuću prema suncu.

Samoodržive kuće

Rotiranje nije povezano isključivo sa hvatanjem najboljeg pogleda već ima ozbiljne prednosti kad je u pitanju životna sredina i ekologija. Građevine koje se prilagođavaju okruženju odnosno suncu su lakše održive. Iako su rotirajuće kuće tek koncept sasvim je moguće da postanu naša budućnost.

Ovakve kuće imitiraju prirodu tako što se ljeti otvaraju prema suncu, upijaju svjetlost i sunce, a zimi se na neki način skupljaju i konzervišu toplinu i termalnu masu. Samim tim štedite energiju tokom cijele godine.

Nijemci začetnici rotirajućih kuća

 

Među prvim rotirajućim kućama je ona napravljena u Njemačkoj 1994. godine i to je prva građevina na svijetu koja je čuvala više energije nego što je trošila. Dizajnirao ju je Rolf Diš, njemački arhitekta koji je osmislio kuću futurističkog izgleda, na četiri etape poveane sa spiralnim stepenicama i centralnim dijelom koji se okretao za 15 stepeni svakog sata, prateći kretanje sunca.

Na kući se nalaze i termalno izolovani prozori koji skupljaju toplinu i zadržavaju je u kući. Pored toga kuća ima i neke druge po okoliš dobre funkcije kao što su sivo čišćenje vode, a to je kada se voda koja se koristi u mašinama za pranje veša i suđa skuplja i ponovno koristi, a na njoj se nalaze i solarni paneli za skupljanje energije.

Izgradnja ove kuće nije ni malo jeftina i to je ono što je najveća mana, ali s obzirom na to kako tehnolgija napreduje sigurni smo da će ovakve kuće vremenom posttai naša svakodnevica.

Podijeli ovo