Bez obzira n to kako ih vaspitavate teško da postoji dijete koje je oduševljeno činjenicom što mora dijeliti sobu sa bratom ili sestrom. Olakšavajuća okolnost može biti to što ćete sobu urediti na najkreativniji mogući način tako da svi budu zadovoljni.

Mi, naravno imamo sjajne ideje koje oduzimaju dah. Praktične su, jednostavne i sigurno će se svidjeti vašim mališanima. I, da primjerene su i za dječake i za djevojčice.

Slatka simetrija

Jedan od sjajnih načina da izbjegnete svađu, posebno kad su u pitanju djevojčice jeste da sobu sredite simetrično, tako da niko ne bude zakinut. Ako baš žele neka svako bira svoju posteljinu, ali najbolje bi bilo da sve bude isto.

Dvije sobe u jednoj

Ako je u ptanju veća soba, možete otvorenom policom ili ormarom napraviti granicu tako da sveko dijete ima svoj prostor. Time će klinci dobiti na privatnosti, a dobićete i dodatno mjesto za odlaganje.

Kreveti na sprat kao spas

Uvijek se možete odlučiti za klasični krevet na sprat koji štedi prostor, a s druge strane svako dijete će imati svoj krevet.  SIgurno će biti malo svađe oko toga ko će uzeti donji, a ko gornji krevet, ali možete reći da je pravilo da mlađa djeca uvijek spavaju dole.

Sjajna ušteda prostora

Umjesto da krevete namjestite na suprotne zidove pokušajte da u jedan ugao stavite noćni ormarić, a krevetima spojite uzglavlja. Ovo je kao stvoreno za manju djecu koja se plaše da spavaju sama, a i uštediećete prostor.

Nivoi su apsolutni hit

Sobe koje se rade po mjeri, posebno kad je u pitanju manji prostor su apsolutni hit, jer se mogu iskoristiti u milimetar. Ovo je samo jedan od primjera kako to izgleda.

Ne pretjerujte sa bojama

Roditelji često griješe pa dječiju sob namještaju tako da preovledavaju šarene boje ne računajući s tim da će dijete prerasti sve to što ste odabrali puno prije nego što ste mislili. Ako namještate sobu za više djece, obavezno birajte neutralne boje primjerene, dječacima i djevojčicama svih uzrasta. Držite se neutralnih, pastelnih tonova.

Alternativa za noćne ormariće

Umjesto klasičnih noćnih ormarića možete postaviti veliku komodu u koju će stati dosta garderobe ili knjiga, a zauzeće vjerovatno manje mjesta. Postavite je između dva kreveta.

Detalji su bitni

Kada ueđujete sobu za više djece, onda bi bilo dobro da konstrukcija bude što jednostavnija, a da klinci sami, detaljima stvaraju svoje kutke.

Hajde da se krijemo

Još jedan sjajan primjer kako djeca ogu imati privatnost čak i kad dijele ssobu sa bratom ili sestrom.

Sve duplo

Možda ćete se morati pomiriti sa činjenicom da ćete u jednoj sobi morati imati sve duplo. Ponekad je jedino to mirno i prihvatljivo rješenje za klince.

Podijelite ormar

Veoma je važno da svako dijete ima svoj prostor za odlaganje.

 

Podijeli ovo