Mi često miješamo izraze neuredno i prljavo, a to kad je u pitanju dom obično nema veze jedno s drugim, jer sve može biti čisto i blistavo, ali da i dalje izgleda neuredno. To obično nema veze sa higijenom već sa organizacijom. I to lošom.

Olakšajte sebi održavanje doma tako da uvijek izgleda čisto i organizovano, a to ćete uspjeti ako primjenite neke od ovih savjeta.

Ne sklanjajte sve sa radnih stolova u kuhinji. Iz prostog razloga što ćete lakše održavati sve ako vam ono što upotrebljavate svakodnevno bude na dohvat ruke. Na primjer, ako svaki dan pravite smoothie, onda neka vam blender uvijek stoji na radnom stolu. Lakše ćete sve održavati ako ste dobro organizovani i ne gubite dragocijeno vrijeme na gluposti.

Ne pretrpavajte frižider. Ma koliko vama bilo simpatično da na frižideru imate 26 magneta, 15 simpatičnih poruka plus fotografije i crteže vaših mališana, vjerujte nam na riječ kada kažemo da to izgleda neuredno. Odaberite samo par ukrasa i čuvajte ih na frižideru, a ostalo stavite u ladicu.

Napravite red na otvorenim policama. Ako baš želite otvorene u polici, onda one treba da budu planski složene, jer ako budete nasumično stavljali suđe bez ikakvog smisla kuhinja će izgledati haotično.

Ne pretrpavajte kuhinjske ormariće. Jedna od ključnih stvari dobre organizacije je pametno odlučiti šta zadržati, a šta proslijediti dalje. Ostavite samo ono što koristite, stvarno koristite.

Napravite funkcionalno predsoblje. Možda izbjegavate da u hodni postavite neki namještaj jer mislite da je mali, ali vjerujte nam na riječ bolje da imate mjesto za odlaganje nego da se izuvate u hodniku jer će u tom slučaju hodnik izgledati neuredno i konfuzno.

Nabavite odlagalište za stari papir. Ako već nemate držač za novine, vrijeme je da ga nabavite jer pored toga što novine i papir neće stajati po cijeloj kući, može imati funkciju dekoracije. Izgleda nekako šik.

Organizujte stvari po ladicama. Pogled u ladicu koja je prepuna raznoraznim glupostima može izazvati napad anksioznosti i zato nabavite organizatore tako da svaka stvar ima svoje mjesto.

Ne kupujte previše kutija za odlaganje. Poenta priče je da ne čuvate baš sve što ste ikada kupili ili dobili. Kutije za odlaganje ne izgledaju lijepo, riješite se nepotrebnih stvari i viška koji ne staje u ormare, komode i police.

Ne kupujte prije nego što razmislite imate li gdje staviti novu stvar. Šoping nikada ne smije biti ispred organizacije i zato prije nego što kupite nešto novo, prvo napravite mjesto za tu stvar pa tek onda pazarite.

Ne pretjerujte sa porodičnim fotografijama. Footgrafije unose toplinu u svaki dom, ali ne pretjerujte ni sa njima jer to sve može izgledati pretrpano.

Izbacite igračke iz dnevnog boravka. Znamo da je prilično nemoguća misija držatui dnevni boravak potpuno oslobođen od igračaka, ali pokušajte igračke svesti na minimum jer gomila igračaka nikad ne izgleda lijepo i uredno.

Ne izlažite baš sve knjige koje imate. Police sa knjigama su uvijek sjajan dodatak svakom dnevnom boravku, eli ne morate pokazati baš svaku knjigu koju ste ikada kupili. Police koje nisu pretrpane uvijek djeluju elegantnije i urednije.

Minimalizam i uvijek minimalizam. Kada sređujete kuću uvijek se vodite onom da je manje više, ne pretjerujte sa komadima namještaja, ako imate četvoročlanu porodicu ne treba vam sto za ručavanje za osam osoba.

Podijeli ovo