Fascinira vas sve u vezi Japana, od hrane, načina života pa do minimalizma kojim je protkan gotovo svaki segment života proječnog Japanca? Ako potvrdno klimate glavom, onda pretpostavljamo da vam se sviđa i način na koji Japanci uređuju svoje životne prostore te da dašak toga želite unijeti u svoj.

Samo jedna riječ može sumirati sve ono čemu Japanci teže kada uređuju dom, a to je ZEN, odnosno mir i jednostavnost koja će sve to donijeti. Hiljade godina tradicije su ostavile veliki uticaj na moderni dizajn enterijera i arhitekturu. Njihov stil je evoluirao oko ideje koja zagovara jednostavnost, priostor bez nereda i viška stvari. Veoma im je važan red i ravnoteža u prostoru te prirodna ljepota.

Ako želite da uneste dašak Japana u svoj balkanski dom, a ne znate odakle da počnete mi ćemo probat da vam pomognemo. Izdvojili smo za vas deset stavki na koje treba da obratite pažnju prije nego što počnete sa uređenjem i kupovinom samog namještaja. Ako niste ljubitelj minimalizma, možda ovaj način uređenja nije za vas, ali svakako vam preporučujemo da ga dobro izučite.

Element prirode

Japanska kultura je sagrađena na ljubavi i poštovanju prirode i svega što je prirodno i to se odražava u njihovim domovima. Ukrasite vaš dom detaljima poput bambusa ili bonzai biljkama koje će donijeti dašak japanskog, neće se kositi sa vašim uređenjem već ga samo podići. Orhideje i velike palme su nešto što se u Japanu baš ne koristi pa ih izbjegavajte. Ako želite biljke neka budu što jednostavnije, zelenije i prirodnije.

Kade kao važan dio enterijera

Element vode je u Japanu jako važan i tamo ćete rijetko kad vidjeti tuš kabine jer je velika kad sastavni dio svakog doma. Kupatilo kao i sama kada bi trebalo da bude mirni kutak u kome ćete se opuštati i pronaći sopstveni zen kome svi težimo.

Klizna vrata kao prepoznatljiv element

Velikoj većini ljudi će na pamet pasti upravo klizna vrata kada je u pitanju japansko uređenje doma i to nije nikakva greška. Ako želite japanski stil, a pri tom imate veliku prostoriju koju bi trebalo da pregradite onda su klizna vrata sjajan izbor. U Japanu su stanovi obično jako mali i najlakše je pregraditi prostorije na ovaj način. Običaj je i da se koriste materijali koji ne blokiraju prirodno svjetlo.

Drvo i bambus

Jedan od najboljih načina da unesete prirodu u svoj dom, a pri tom ostanete kod japanskog stila jeste da unesete element drveta, posebno bambusa. Japanska kultura je poznata po tome što se u domu nalaze drveni elementi gdje god je to moguće, od drveta, preko vrata pa sve do prozora. Pokušajte da drvo ostane u svom najprirodnijem obliku, jer to je ono što je autentično.

Japanski hodnici

U Japanu je običaj da se gosti dočekaju na samom ulazu gdje se odmah izuvaju i obuvaju papuče koje ste im pripremili. Većina Japanaca hodnik uređuje upravo u skladu s tim. Kod nas običaji nisu puno drugačiji tako da vam to sigurno neće predstavljati problem.

Namještaj

To je ono gdje možete pogriješiti jer se kod Japanaca koristi puno  manje namještaja nego kod nas, samo ono najosnovnije i ako to možete postići onda ćte dobiti pravi “japanski dom”. Pojedinici u Japanu čak i nemaju sofe, ugaone garniture već samo jastuke koji su poslagani oko niskog klub stolića. Ako vam je to previše ekstremno onda nabavite samo jednu sofu, jednostavnih, oštrih linija i stolić. Spavaća soba takođe treba da bude što jednostavnije uređena.

Podijeli ovo