Ljubitelji dobrog vina znaju da se vinski podrumi nalaze duboko u zemlji u neposrednoj blizini vinograda kako bi imali dovoljno vlage i hladne temperature. No, razvoj novih tehnologija i sofisticirana arhitektura omogućili su čovjeku da napravi vinske podrume gdje god to poželi, a da ipak ispoštuje pravila Majke Prirode kako bi dobio vrhunsku kapljicu.

Tako danas vina možete čuvati u preuređenim vojnim bunkerima, na vrhu brda ili u stanu na
33. spratu. Jedan od najneobičnijih vinskih podruma nalazi se iznad zemlje i to u dvorcu Cheval Blanc u Francuskoj. Smješten na brdu u jednom francuskom seocetu ovaj avangardni vinski podrum prostire se na 19 685 kvadratnih stopa. Sva burad je napravljena od cementa i kruškolikog su oblika. Na svakom od njih nalazi se naljepnica sa brojem parcele, kapacitetom, vrstom grožđa i datumom kada je zasađeno. Zahvaljujući tome, ljudi koji prave vina u svakom trenutku mogu da uzmu male količine iz bilo kojeg bureta prije nego što se sorte pomiješaju.

Ovo je samo jedan od mnogobrojnih prekrasnih i neobičnih vinskih podruma u svijetu. Želite li da vidite kako izgleda kada vina smjestite u vojne bunkere, lavirinte i na mnoga druga nesvakidašnja mjesta kliknite na galeriju fotografija ispod ovog teksta i krenite u virtuelnu šetnju kroz vinske podrume koji ostavljaju bez daha.

Podijeli ovo