Useljenje u novi stan, odnosno kuću uzbudljiv je događaj koji mnogi od nas pamtimo skoro cijeli život. Pitamo se kako organizovati i urediti dom tako da prostor bude funkcionalan, maksimalno iskorišten, a pored toga još i stilski usklađen te ugodan oku.

Prije nego što poduzmete bilo šta od navedenog, potrebno je odraditi nekoliko ključnih, osnovnih stvari koje će biti od velike važnosti za kvalitetno stanovanje. Prvo što biste svakako trebali napraviti jest ispitati je li vaš novi dom potpuno suh i bez imalo vlage. Ako primijetite bilo kakve vlažne mrlje na zidovima, svakako ih sanirajte prije nego što počnete s namještanjem. Druga stvar koju je potrebno napraviti prije useljenja provjera je gdje se nalaze električni osigurači i glavni ventili za vodu. Kad ste riješili pitanje vlage i sigurnosti, uz detaljno planiranje odlučite se gdje ćete smjestiti ugradne ormare po mjeri. A dok je izrada ormara u toku, sljedeće što biste trebali napraviti prije samog useljenja je krečenje zidova te po potrebi farbanje stolarije.

Nakon svih navedenih savjeta koje biste svakako trebali napraviti, od velikog značaja je i kvalitetno čišćenje svih prostorija dok je stan još prazan. Odradite li sve od navedenoga, napravićete si dobru osnovu za zdravo i kvalitetno stanovanje u svom novom domu te izbjeći moguće probleme koje sigurno ne biste željeli imati nakon što se uselite.

Dakle, prije samog useljenja u novi dom bilo bi dobro da sa stručnom osobom obiđete sva potencijalna ‘žarišna mjesta’ i da ih, ako za tim ima potrebe, sanirate. Čak i ako se useljavate u novogradnju, ovo su stavke koje bi svakako trebalo provjeriti prije samog unošenja namještaja jer i u novim stanovima, posebno kad počne sezona grijanja, zna doći do pojave vlage. Stručne osobe će znati pravovremeno otkriti problem. Ako pak useljavate u starogradnju, obvezno provjerite i stanje instalacije vode i grijanja te, ako postoji, klima-uređaja. To su stavke koje najčešće izazivaju probleme.

Osnove

Prije samog useljenja u novi dom obavezno provjerite gdje se nalazi glavni ventil za vodu, koji ćete u kriznoj situaciji (ako se dogodi) na brzinu moći zatvoriti. Takođe trebate znati gdje se nalazi glavni električni osigurač te označiti sklopke ako već nisu označene. Sigurnosne mjere potrebno je zadovoljiti prije svega.

Detaljno čišćenje

Detaljno čišćenje svih površina u stanu osnovni je preduslov za dobro zdravlje vas i vaše djece. Zato se naoružajte krpama i sredstvima za čišćenje i krenite u akciju. Uz pomoć dobrih prijatelja sve će biti zabavnije i brže gotovo. Posebno se potrudite uglancati sanitarije i pločice u kupatilu. Nakon čišćenja neka useljenje u vaš novi dom svečano počne.

Planirajte troškove

Ono u čemu većina uživa prije useljenja u stan jest krečenje zidova u željenu boju. Pažljivo odaberite boje uzimajući u obzir dotok dnevnog svjetla, stil uređenja te efekat koji želite postići bojom. Ako i niste ljubitelj boja, nego želite bijele zidove, svejedno je potrebno osvježiti sve prostorije. Dok je stan još prazan, lako ga možete i sami obojiti te uštediti na kućnom budžetu koji se brzo smanjuje kada je u pitanju useljenje u novi stan.

Borba za prostor

Najbolji način iskoristivosti prostora za odlaganje stvari su ugradni ormari po mjeri koji su i kod nas gotovo postali standard u novim stanovima. Pažljivo osmislite najprikladnije mjesto za ugradnju ormara, a to je najčešće hodnik ili spavaća soba. Izaberite kvalitetne materijale za izradu imajući u vidu da ormari izrađeni po mjeri ostaju u stanu i ako se jednom iselite iz njega.

Stručna pomoć

Primijetite li neugodan miris ili bilo kakve tragove vlage prije useljenja u novi dom, ispitajte dolazi li ona iz podrumskih prostorija, zbog loše toplinske izolacije, slabe ventilacije, slabe ventilacije prostora ili problema s krovištem. Kako su različiti uzroci vlage, tako su razlilčita i rješenja problema. U težim situacijama bit će potrebno pozvati izolatora ili vodoinstalatera, a manje probleme možete riješiti i sami aparatom za isušivanje vlage.

Izvor: https://living.vecernji.hr

Podijeli ovo