Ako još uvijek niste posijali svoju cvjetnu baštu za ovu sezonu, ne očajavajte jer još uvijek imate vremena da posadite cvijeće koje je najlakše za uzgoj od sjemena do cvijeta i sigurno će uspjeti.

Postoji mnogo razloga zašto bi trebalo da uzgojite cvijeće iz sjemena, za početak puno je jeftinije, nego da kupite sadnicu, a i to je super način da popunite neke rupe u bašti koje su ostale nakon što su jednogodišnje biljke povenule. Ako niste sto odsto sigurni koje to biljke možete da uzgojite iz sjemena, mi smo tu da vam pomognemo.

Savjeti za direktnu sadnju

Prije nego što posijete sjeme direktno u zemlju pobrinite se da je zemlja u potpunosti čista i da uopšte nema korova. Nakon što posijete sjeme, nemojte pretjerivati sa zalivanjem, samo malo vode stavite da ga ne biste isprali. Prije nego što biljka nikne neophodno je sve zalivati svaki ili svaki drugi dan. Ako zemljište nije dovoljno vlažno vrlo brzo će se osušiti i zato treba da zalivate često, ali po malo.

Suncokret

Postoji zaista mnogo vrsta suncokreta koje možete posaditi u današje vrijeme. Imajte na umu da njemu treba malo više mjesta i puno sunca da bi uspio, tako da ako imate komad zemlje koji je u hladu, nemojte se truditi.

Kosmos

Ovo prelijepo cvijeće možete uzgajati u zatvorenom prostoru i napolju, uspijeva na zemlji koja je siromašna mineralima i vitaminima tako da ne morate trošiti đubrivo, što je svakako plus.

Cinija

Ovo predivno cvijeće zahtjeva bogato i plodno zemljište, za razliku od prethodnog i moraćete paziti gdje ga sadite i posvetiti pažnju prihrani. Isto tako, nije ljubitelj hladnog vremena pa j ovo savršen trenutak da ga posadite.

Kalendula

Ovaj cvijet u obliku tratinčice će biti ukras za svaku baštu ili balkon, a zaista ga nije teško uzgojiti. Posadite je napolju kad baš otopli jer nikako ne voli hladnoću.

Potočarka

Ovo je jedna od ljpših i jednostavnijih biljaka za uzgoj, ni za nju vam ne treba prihrana i nići će gdje god je posadite. Listovi potočarke su jestivi pa ih dok su još maldi možete iskoristiti za salatu.

Ladolež

 

Ovo je penjačica koju češto možete vidjeti po baštama i dvorištima širom Balkana. Jedina caka kod sadnje jeste što sjeme morate namakati 24 sata u vodi prije nego što ga posadite u zemlju, a kasnije je sve lako.

Neven

Ovo je jedna od najzahvalnijih biljaka za početnike, veoma ih je lako uzgojiti od sjemena, a jedino na šta treba da obratite pažnju jeste da ih posadite na neko dobro osunčano mjesto.

Rukola

Zeleno lisnato povrće najlakše uspijeva ako ga posadite kao sjeme, ne kao sadnicu, među njima je svakako i ukusna rukola koju bi idealno bilo saditi u rano proljeće, ali ni sad nije kasno.

Zeleniš

Biljkama koje možete koristiti kao salatu dovoljno je samo malo sunca i vode, a što je najbolje ne morate čekati dugo do prvih listića. Najslađi su kad su mali, možete ih odmah brati, a oni će rasti još najmanje dvije do tri sedmice.

Grašak

Ovo je jedno od rijetkog povrća koje se veoma uspješno može uzgojiti iz sjemena. Možete ga posaditi čak i u rano proljeće kada su jutra prilično hladna, ali ako ga posadite sada biće još uspješnije. Prije nego što ga posadite obavezno namočite sjeme preko noći u vodu jer će u tom slučaju prije nići. Kad je grašak u pitanju veoma je važno napomenuti da ga morate brati dok je još mald i da ga pripremate svježeg jer jako brzo postane tvrd, žilav i ne baš ukusan.

Podijelite sa nama fotografije ovogodišnje bašte.

Podijeli ovo