Budite spremni da će doći taj dan kada sitne popravke u vašoj kuhinji više neće biti efikasne i jednostavno ćete se morati odlučiti na potpuno renoviranje kuhinje. Znamo, da je borba sa majstorima ono što svi izbjegavamo do krajnjih granica, ali postoje trenutci kada je to prosto neizbježno.

Mi ćemo vam odgovoriti na pitanja.

Većina vlasnika se odluči na renoviranje kuhinje zbog dotrajalih elemenata i kućanskiha aparata, ali postoji mnogo više razloga zbog kojih bi trebalo da se odlučite da najvažniju prostoriju u svom domu preuredite. Jedan od razloga je sigurno i povećanje vrijednosti vašeg stana ili kuće, ali i još neki.

Adekvatan prostor

Jeste li baš u potpunosti zadovoljni koliko radnih površina imate u kuhinji? Da li ste u stanju da pripremate više jela, za veću grupu ljudi bez da di suđa premjestite u trpezariju i neke druge prostorije? Da li vam frižider i ostali aparati zauzimaju dobar dio prostora koje biste mogli iskoristiti za radne stolove? Dobro razmislite koliko je vaša kuhinja funkcionalna i postoji li mjesto za promjene. Ako vam je dosadilo da se nikako ne možete organizovati zbog manjka prostora, onda je vrijeme da nešto promijenite. Pozovite dizajnera i objasnite šta vam tačno treba i možete li to dobiti.

Koliko je prometna vaša kuhinja?

Ako u vašem domaćinstvu hranu priprema više osoba onda bi trebalo da oslobodite mjesto oko radnih stolova. S druge strane ako često pripremate zabave i druženje s prijateljima i porodicom trebalo bi da uzmete u obzir otvoreni koncept tako da ne budete vječno zatvoreni u kuhinji dok se gosti druže. Nekad je pametno žrtvovati mjesto za odlaganje zarad prostora i nemojte na to gledati kao na nešto negativno.

Djeca

U zavisnosti od toga kolika su vaša djeca i koliko su stara može postojati potreba da se vaša kuhinja renovira. Na primjer, kućanski uređaji koji su stari i više ne rade kako treba nikako nisu poželjni za kuću u kojoj ima male djece i u tom slučaju trebalo bi da razmislite da ih zamijenite. Isto tako ako se vaša porodica širi, onda će vam biti potrebno više prostora za priprenja veće količine hrane, što znači veći šporet, više mjesta za odlaganje, a poželjno je i da se gornji ormarići spuste malo niže da bi vam sve bilo na dohvat ruke i vama i vašim ukućanima.

Efikasnost

Ukoliko imate stare kućanske aparate i ne želite ih zmijeniti jer smatrate da bi to bio veliki udar na vaš budžet, ne razmišljate dobro. Aparati koji su proizvedeni novijeg datuma obično su veoma efikasniji i štede energiju, tako da ćete ako zamijenite stare uređaje sigurno uštediti na računima.

Univerzalni dizajn

Da li je vaša kuhinja pristupačna ljudima sa invaliditetom? Da li ste ikada razmišljali o tom hoćete li se u njoj moći snalaziti kad budete stari i kada vas zdravlje ne bude služilo kao danas? Ovo je važno pitanje koje treba da razmotrite ako ste u poznijim godinama i bilo bi dobro da to riješite prije nego kasnije.

Lokacija

Ako imate kuću sigurno ćete imati mnogo više toga o čemu treba da razmislite kad je u pitanju vaša kuhinja. Samo neke od stvari koje možete napraviti jeste da napravite izlaz iz kuhinje koji će voditi direktno napolje što će olakšati ako često pripremate zabave u dvorištu tokom toplijih dana. Isto tako razmislite treba li vam više prirodne svjetlosti pa po mogućnosti napravite nove prozore, ali sve su to veliki projekti koji će vam sigurno oduzeti i puno vremena i dosta novca.

Ako se odlučite na renoviranje važno je da napravite listu bitnih stvari, odnosno šta je ono što morate napraviti, a šta je ono manje važno što biste voljeli ako ostane prostora. Odredite prioritet, šta želite dobiti renoviranjem i to podijelite sa majstorima i dizajnerima.

Podijeli ovo