Najljepše se spava u čistoj posteljini, ali u svakoj kući se postavlja neizbježno pitanje – koliko često treba da perete plahte?

Istraživanja su pokazala da svaki deseti čovjek pere posteljinu jednom mjesečno. Iz instituta „Good Housekeeping“ stigao je savjet da se posteljina treba prati barem jednom u toku dvije sedmice. Ukoliko se znojite u snu, onda perite plahte jednom sedmično. Ako je neko od vaših ukućana bio bolestan, odmah operite i plahtu i navlake za jorgan i jastuk.

U slučaju da su vaše bijele pamučne plahte nakon pranja postale sive, onda definitivno morate pripaziti na količinu prljavog veša koji stavljate na pranje. Kada prepunite veš mašinu tanki sloj prljavštine ostaje na posteljini. Da biste to izbjegli, koristite dovoljne količine deterdženta i operite još jednom veš na najvišoj dozvoljenoj temperaturi.

Što se tiče sušenja plahti, vodite računa o tome da ih izvadite iz mašine dok su još mokre. Tako ćete ih lakše ispeglati. Zagrijanom peglom ćete uništiti mikrobe, a u tom slučaju je poželjno da operete posteljinu na nižoj temperaturi. Nemojte sušiti plahte zajedno sa peškirima u mašini za sušenje veša zato što se one mnogo brže suše.

Podijeli ovo