Iako pomalo izlazi iz mode i zamijenio ga je namještaj od nekih drugih materijala mi smatramo da su garniture od pletenog pruća nešto što nas povezuje sa prošlošću, sa nekim starim, ljepšim vremenima. S druge strane niti jedna moderna garnitura vašem dvorištu neće dati toliko karaktera kao pletena garnitura.

Ako imate jednu takvu i nemate namjeru da je se riješite u skorije vrijeme onda treba da znate kako da je pravilno održavate. Barem jednom godišnje morate detaljno očistiti, pregledati i popraviti namještaj da biste bili sigurni kako je sve na svom mjestu i da će bez problema izdržati još jednu sezonu.

Važno je da ostane suv

Uprkos tome što ne podnosi baš najbolje vodu, za razliku od ratana, plastike i ostalih materijala, najčešće ga koristimo kao baštenski namještaj i zato treba da budete posebno pažljivi da ga održavate suvim. Voda može da oslabi vlakna i zglobove te da ošteti boju i zato bi bilo najbolje da ovakav namještaj držite pod nadstrešnicom ako ne želite da sklanjate baš svaki put kad padne kiša. Isto tako, važno je da namještaj ne stoji previše blizu do zida jer se u tom slučaju može stvarati vlaga.

Redovno ga čistite

iako prelijepo izgleda, pleteni namještaj je prilično nezgodan za održavanje jer se prljavština veoma brzo nakuplja između pruća. Najbolji način da ga čistie jeste da prašinu redovno usisavate posebnim nastavkom za usisivač a kasnije sve prebrišite vlažnom krpom. U slučaju tvrdokorne prljavštine uzmite četkicu za zube, potopite je u mješavinu vode i deterdženta za suđe pa dobro istrljajte prljave dijelove.

Pazite na sunce

Baš kao ni sunce, ni voda nije baš najbolji prijatelj pletenog suđa jer sunčeva svjetlost izaziva da namještaj blijedi i puca i zato je važno da namještaj tokom dana pomjerate da ne bude direktno izložen suncu. Možete i svakih nekoliko mjeseci premazati namještaj limunovim uljem koje održava vlaknima.

Podijeli ovo