Bijeli zidovi u prostorijama su kao slikarska platna koja samo čekaju da ih se ukrasi bojom, detaljima i umjetničkim djelima. S druge strane, postoji dio prostorija koji obično zanemarujemo, njega ne možemo ukrasiti slikama, na njega ne možemo staviti namještaj, ali ga možemo obojiti. Riječ je o plafonu.

Čak i kada želimo okrečiti prostoriju u neke življe boje, plafon često ostaje bijeli, a malo je poznato da će bijeli zidovi i plafon življe boje, prostoriju u potpunosti transformisati. Ako želite napraviti promjenu koja će biti zaista uočljiva, a zbog koje nećete morati praviti razmještaj u cijelom stanu, onda vam toplo preporučujemo da obojite plafon u boju koja će biti primjećena.

Da biste ofarbali plaon neće vam biti potrebno baš previše vremena, sve možete obaviti za jedan dan vikenda i to sami, bez majstora.

Za početak odaberite pravu boju, neku koja će se dobro uklopiti sa vsim onim što već imate u prostoriji koju želite osvježiti. Nekih posebnih pravila, nema, samo dobro razmilite kakav efekat želite postići, ako želite da se stekne utisak kako u prostoriji ima baš dosta prirodnog svjetla, onda je jarko žuta kao stvorena za vas.

Od opreme će vam biti potrebno:

  • visoke ljestve
  • roleri za krečenje
  • boja
  • četka za bojenje uglova
  • zaštitna traka
  • najlon da zaštitite namještaj

Za početak zalijepite zaštitnu traku tako da slučajno ne biste obojili ostale zidove i kistom pređite duž ivica i ćoškova. Nakon toga, cijelu površinu obojite željenom bojom i ostavite da se suši.

Najvažnije je da nabavite kvalitetan roler i boju, te da boju dobro ocijedte prije nego što krenete sa premazivanjem da boja slučajno ne bi kapala. Isto tako, važno je da dobro zaštitite podove i namještaj, a za to preporčujemo da kupite veliki komad najlona koji će sasvim dobro poslužiti svrsi.

Prije

Poslije

Podijeli ovo