Ako imate malu djecu onda sigurno znate koliko je teško kuću održavati urednom i čistom jer to je posao od 24 sata koji nikada ne prestaje, ali to ne mora biti tako, važno je samo da ste upoznati sa cakama koje će vam olakšati cijeli proces čišćenja i organizacije.

Mi nikako ne mislimo da kuća u kojoj ima male djece treba da izgleda kao apoteka, ali ni kao da je u nju pala atomska bomba. Uz naše organizacione savjete vaša kuća će biti uredna, a vi se nećete ubijati od posla. Mislite da je nemoguće? Isprobajte na nekoliko sedmica ovaj sistem pa nam javite da li je moguće ili ne.

Strateški rasporedite kutije za odlaganje

Možda ćete u početku odbijati ideju da po cijeloj kući imate kutije za odlaganje, ali ako probate uvidjećete koliko je to sjajna ideja. Bilo bi dobro i da nabavite onoliko kutija koliko imate djece, označite ih imenima tako da svako dijete svoje stvari stavlja u svoju kutiju. Možete napraviti i malo takmičenje, ko na kraju dana u kutiji bude imao najviše stvari dobije nagradu.

Sakrijte stvari tako što ćete ih izložiti

Ovo vam možda zvuči kao potpuna kontradiktornost, ali ponekad je stvari bolje pokazati ukoliko ne želite da u kući stalno bude nered. Na primjer, ako napravite klincima police na kojima će stajati pribor za crtanje i bojenje blizu njihovog radnog stola, veće su šanse da će im češće pasti na pamet da stvari vrate na svoje mjesto. S druge strane ako je pribor spremljen u nekim ladicama i komodama sve su prilike da će češće biti razbacan po podu nego na svom mjestu. Razumijete na šta mislimo?

Zastorima sakrijte nered

U nabukvalnijem mogućem smislu, zstori vam mogu pomoći da sakrijete nered, a da opet stvari koje su na polici budu lako dostupne. Ovo je sjajno rješenje ukoliko želite napraviti policu za igračke u dnevnom boravku, a da nemate osjećaj da se nalazite u dječijoj igraonici.

Iskoristite ormare na najbolji mogući način

Ako imate ormar koji nije efikasan onda dodajte police tamo gdje je potrebno, ubacite kutije za sitnije stvari i po mogućnosti napravite dva reda za vješanje, tako da sve bude preglednije. Ormari koji imaju samo jednu policu i ostalo je prostor za vješanje, nikome nisu od koristi i zato prije nego što kupite ili napravite dobro razmilite za šta ćete koristiti taj ormar.

Budite organizovani kao učiteljica

Djeca vole kada imaju pravila, iako se to uvijek ne čini tako, ali ako im objasnite da će im tapravila pomoći kako da nađu sve ono što im u određenom trenutku treba, vjerujte da će ih poštovati. Bitno je samo da im pređe u naviku. TAčno označite koja polica ili kutija služi za koju stvar i ne odstupajte od toga. Od dječijeg prostora za igru napravite dobro organizovanu prostoriju.

Iskoristite stare stvari

Pretražite tavan i podru i provjerite možete li nešto od starih stvari iskoristiti za spremanje igračaka i ostalih sitnica. Sigurni smo da ćete naći mnogo toga, od straih kovčega, kofera pa sve do kutija u kojima se nalaze stare fotografije ili neke druge uspomene koje su spremne za bacanje. Pustite mašti na volju, sve što nađete možete iskoristiti na neki novi način.

Podijeli ovo