Kuhinja jeste srce svakog doma, ali vrlo lako može postati i najopasnija zona u kući ako ne preduzmete određene mjere, posebno ako imate malu djecu. Da bi vaša kuhinja postala sigurna zona za sve vaše ukućane obavezno slijedite naše savjete.

Kuhinja je mjesto gdje se priprema hrana, gdje se okuplja porodica i gdje se zabavljamo, ali vrlo lako može postati veoma opasno mjesto. Emily Henderson je mama dvoje mališana i ekspert za uređenje doma koja je podijelila neke jedinstvene i veoma pametne savjete koji će vam sigurno pomoći da vaša kuhinja postane najsigurnije jesto u vašem domu.

Stanica za punjenje

Pošto u kuhinji provodimo zaista puno vremena često se dešava da telefone, tablete i neke druge gadžete ounimo upravo u kuhinji, što i nije strašno, ali samo pripazite da uređaje ne spuštate blizu sudopera jer svi znamo da kombinacija struje i vode nije baš dobra. S druge strane možete uzeti kutiju i sa jedne strane napraviti proreze kroz koje ćete provući kablove, a u kutiju poslažite same uređaje da ih zaštitite.

Uvijek budite spremni

Zaštita od požara uvijek mora biti na prvom mjestu kad je u pitanju kuhinja jer do požara dođe puno lakše nego što se to nama čini. Provjerite da li u kuhinji imate sav potreban alat neophodan da stavite situaciju pod kontrolu. To znači da pri ruci morate imati mali aparat za gašenje požara i budite sigurni da svi ukućani znaju kako da ga koriste.

Neke stvari čuvajte pod ključem

Većina nas sredstva za čišćenje čuva negdje ispod sudopera, ali bi trebalo da budu pod ključem pošto nikako ne bi trebalo da budu na dohvat ruke djeci. Zatvaranje vrata nije dovoljna zaštita.

Osigurajte šporet

Najopasniji uređaj u kuhinji je sigurno šporet, iako ga koristimo svakodnevno i ne razmišljamo o njemu na taj način. Šporet bilo da je plinski ili električni može izazvati velike probleme, od opekorina pa sve do požara. Ako imate malu djecu bilo bi dobro da stavite zaštite zbog kojih djeca neće moći rukama dohvatiti vrelu ploču. Isto tako, ako imate mogućnost obavezno nabavite šporet koji se automatski hladi.

Tehnologija kao spas

Iako se to kod nas ne praktikuje bilo bi dobro da makar u kuhinju ugradite detektor dima koji će se paliti na svaki nagovještaj. Postoji čak i opcija da instalirate kameru pa da kuhinju gledate putem odgovarajuće aplikacije na telefonu čak i kada niste u blizini.

Podijeli ovo